maandag 2 mei 2011

2011-05-02


Tot onze verbazing waren wij de afgelopen maanden in de haven de enige Nederlanders. D.w.z er zijn veel boten van Nederlandse makelij en ook veel met een Nederlandse vlag. Maar wel in bezit van Fransen. Dat heeft twee redenen, waarvan er inmiddels één dit jaar is afgeschaft. In Nederland kan je met elke boot de zee opvaren als je dat wilt. Niet hier Als je met een Franse vlag het ruime sop kiest dan moet je vooraf een rapport laten zien over de zeewaardigheid van de boot, die aan ruim 100 (!) regeltjes moet voldoen. Er moet een rapport bestaan over de dikte van de huid van stalen schepen, accu’s moeten in een houten kist etc., een kostbare zaak. Vaar je onder een niet Franse vlag dan mag je zo de zee op ! Deze reden is nu afgeschaft. De 2e regel is dat over het motorvermogen jaarlijks belasting betaald moet worden, net als bij auto’s. ( fiscale tax). Om dit te omzeilen varen veel Fransen met een niet in Frankrijk ingevoerde boot, gekocht in België of Nederland en blijven onder die vlag varen. Op één uitzondering na in de haven : de Petrus III in 1953 gebouwd bij Akerboom in Oegstgeest als plezierjacht voor een makelaar. Een antiek mooi gelijnd groot schip met art deco-inrichting wel met Fransman als eigenaar, maar doordeweeks woont er een Nederlander op, Alex Metzelaar. Hij onderhoudt de boot voor de eigenaar en repareert/onderhoudt ook veel andere boten in de haven. Mocht je ooit in de buurt van Parijs met je boot in de problemen komen bel hem gerust: 0033681872614.
In het Arsenal bestaat een heuse Yachtclub. Elke 1e donderdag van de maand is er ’s-avonds een barbecue, zomer en winter. Vorig jaar hebben wij in mei het voorjaarsdiner mogen bijwonen ( zie vorige blogspot van juni 2010). Dit jaar was er begin april de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Daar wilde ik bij zijn en ben lid geworden en mocht meestemmen over alles. Er zijn 40 leden met een ‘bureau’ van 8. Ik denk dan direct aan de FBI in Amerika, maar hier staat dat voor het bestuur van een vereniging. En zoals gebruikelijk wordt er na afloop een apéro gehouden met aansluitend een riant met wijn overgoten diner in het restaurant in het parkje bij de haven.
In de haven ligt een omgebouwd Nederlands beurtschip, genaamd de Eclaircie. We herkenden de boot direct. Al jaren volgen wij hun weblog http://www.billandnancy.com/. als voorbereiding op onze reis in Frankrijk, als ‘appetizer’. Zij hebben hun droom waar weten te maken. Bill and Nancy komen uit San Francisco en leven al een jaar of 10 op hun boot in Frankrijk. Zij wilden maar één ding en dat is het hele jaar in Parijs wonen. Hun boot is meer dan 20 meter lang en voor die lengte bestaat een enorme wachtlijst in de Port de l´Arsenal. Gedurende 6 jaar moesten zij genoegen nemen met een overwinterplaats in Roanne (een 90 km van Lyon vandaan) tot 5 jaar geleden zij dolgelukkig een vaste ligplaats konden krijgen in Parijs. Zij staat de vele Engelssprekenden in de haven met raad en daad terzijde. Als enige buitenlandse is Nancy lid van ‘le bureau’.
Posted by Picasa

2 opmerkingen:

 1. Yipee, I found the drawing of our barge! Does this mean I win this really cute drawing of our boat? I hope so:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fam Gorter..

  Onze broer Alex Metzelaar is afgelopen maand overleden

  Dit ter info

  Groeten René Metzelaar

  BeantwoordenVerwijderen