vrijdag 13 mei 2011

2011-5-13



In het weekend is het altijd druk rondom het Place de la Bastille. Op zaterdag zijn er altijd wel meerdere demonstraties. Op elke zondag start daar om half drie een tocht met honderden rollerskaters, die over de door de politie verkeersvrij gemaakte boulevards langs de Seine vrij baan hebben. Hadden wij eerst de halve marathon op een zondag langs de Bastille zien gaan. Drie weken later volgde de hele marathon met 40.000 deelnemers. Zij starten bij de Arc du Triomphe over de Champs Elysées en gaan via de Fauboug St Honoré, Rivoli en de rue St Antoine bovenlangs de Place de la Bastille verder naar de Rue Faubourg StAntoine richting Bois du Vincennes. Daarna terug via de Avenue Daumesnil en passeren nu onderlangs de Bastille voor de 2e keer, richting de boulevards langs de Seine naar het Bois du Boulogne, waar de finish is. Een voor ons tot twee keer indrukwekkend schouwspel om uren lang een denderende massa dampende mensen te zien langs komen. Even snel oversteken lukt niet. Zelfs de Génie de la Revolution op de zuil van de Place de la Bastille keek verbaasd toe.



De voorjaarsschoonmaakwoede breekt aan in de haven. Alle bootjes worden van buiten gepoetst voor het nieuwe vaarseizoen. Dan blijkt dat Parijs niet veel vuiler is dan Aalsmeer met al zijn vliegtuigen. Met Elsbeth aan boord ontkom ik er zelfs niet aan om ook de binnenboel aan te pakken. Zij had een goed idee opgedaan bij de tentoonstelling over de paquetboot ‘La France’ in het Musée de la Marine. Dat betekende in de achterkajuit een nieuw zeiltje op de vloer. Gevonden bij Maclou, een Franse Carpetland, die nog een fris stukje wit vinyl op maat had staan. Tot verbazing van het personeel toch makkelijk te vervoeren op onze vouwfiets dankzij de vindingrijkheid van Elsbeth met 2 simpele touwtjes.



In april hebben wij met elke gast rondgevaren op de Seine langs Ile de la Cité en St Louis, het Louvre, de Eifeltoren en om het Vrijheidsbeeld op het eiland Bir Hakeim heen weer terug naar her Arsenal. De grotere versie is als cadeau destijds aan New York gedaan. We zijn zes maal uitgevaren en elke keer was het voor ons steeds weer een feest om door het drukste stukje vaarweg van Frankrijk te varen. Veel beroepsvaart, watertaxi’s en uiteraard Bateaux-Mouches, vol geladen met toeristen. In de winter en het voorjaar hebben wij genoten van Parijs en misschien au revoir!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten