dinsdag 17 mei 2011

2011-5-17



Eind april varen wij bij La Roche Migennes de eerste sluis in van het kanaal van Bourgondië , 240 km lang met 189 sluizen. Na 150 jaar plannen maken en steggelen over de route stond deze rond 1720 vast. En 50 jaar later begon men met het graven. Door vertragingen zoals te weinig geld en de revolutie van 1789 heeft het lang geduurd voor in 1832 eindelijk het eerste schip van Migennes ( 84m boven NAP) naar St. Jean de Losne (182 m ) kon varen via het hoogste punt bij Pouilly en Auxois( 378m). In de eerste tien kilometers tot Briennon en na Dijon (een 200 km verderop) kom je nog wel eens een vrachtschip tegen. Na 1986 vaar je als privéboot tussen wat huurboten en een enkel hotelschip. Na Montbard kom je ook die niet meer tegen. In een sluizentrap van 36 sluizen in 12 km hebben zij niet veel zin. In het eerste deel zijn de panden recht met veel populieren langs het kanaal. Na de tunnel van Pouilly, 3300 meter lang en erg klein, tot aan Dijon is het mooiste gedeelte door de vallei van de Ouche.



Na nog een stop in Joigny, aan de Yonne gelegen, kwamen wij aan in La Roche-Migenne om op het Canal du Bourgogne te geraken. De eerste kilometers daarvan zijn niet leuk. Een recht kanaal met daarlangs een spoorbaan. De eerste overnachting was in Briennon vlakbij het boulodrome, waar volop ‘gejeudebould’werd. Door het dorp loopt een bochtige weg, waarop overdag veel vrachtverkeer en dus met veel herrie zich doorheen wurmt. Volgens ons een dorp dat door het vele doorgaande denderende verkeer voorlopig weinig toekomst heeft, zoals blijkt uit de vele niet meer bewoonde huizen en dichte winkels langs die weg in het dorp. Het is inmiddels 29 april : de dag van het huwelijk van Kate en William ! Was vorig jaar het WK-voetbal belangrijk (voor mij natuurlijk!), dit jaar wilde ik iets terug doen door het moge;lijk te maken om aan boord van het huwelijk live getuige te zijn. Vanaf 1 april is er in heel Frankrijk gedigitaliseerde TV sinds ook voor de vrij toegankelijke zenders. En het lukte mij om via onze digitale OPPO-tv en met onze uit Nederland meegenomen KPN digitale buitenantenne Elsbeth te kunnen laten meegenieten van de bruiloft aan boord.



Na de bruiloft van Kate en William zijn wij na de lunch weggevaren richting St Florentin. Koninginnedag en vooral op 1 mei, als alles in Frankrijk dicht is wilden wij in een wat groter stadje zijn. Op Koninginnedag zaten wij op ons achterdek toen er plotseling achter in de haven geschreeuw klonk en 2 vissers de richting van het geschreeuw oprenden. Ik dacht eerst nog dat er een zeer grote vis aan de haak geslagen was geslagen en dat een visser in nood zijn collega’s te hulp had gevraagd. Maar toen nog iemand met een deken onder zijn arm die richting op rende ben ik ook die kant op gerend. Op de kant lag een man, die voorover het water in was gevallen en zich in eerste instantie niets meer daarvan kon herinneren. Snel onderzoek bleek dat er met deze man niets aan de hand was. Na 20 minuten arriveerde de traumahelikopter met drie man aan boord. Na 5 minuten 2x gendarme en daarna een ambulance met nog eens 3 verplegers. Inmiddels kwam ook iemand langs uit de haven en zei tegen de ‘patiënt’ : Hé Bruno alles goed? En zij schudden handen op zijn Frans. Later liep ik met deze man terug . Hij vertelde dat deze Bruno al 3 x tijdens het vissen in het water was gevallen, 1x zelfs tijdens een viswedstrijd. Hij was hiervoor uitgebreid onderzocht in het ziekenhuis van Auxerre, maar men heeft niets kunnen vinden. Toen hij de traumahelicopter in de verte had zien aankomen, dacht hij direct, die komen vast voor Bruno! Iedereen verdween onverrichterzake. De helikopter, die later opsteeg vanaf een zanderige parkeerplaats deed wel de nodige stof opwaaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten