donderdag 17 september 2009

deel 27


Op de Elbe stroomopwaarts over 80 km maar 3 vrachtschepen en 15 plezierjachten ( en de Wasserpolizei natuurlijk !) tegengekomen, bij 2,00 meter water in de vaargeul. Er wordt vreselijk moeilijk gedaan vooral door Nederlanders, die we ontmoeten over de waterstand. Maar het komt echt zelden voor dat er maar ca 1 meter diepte is en er een vaarverbod is. De vaargeul wordt aangegeven door gele kruizen voor de ene kant of een kwart gedraaid voor de andere kant , als dat de aangeraden vaargeul is. Je wordt geholpen door de bekende rode en groene boeien. Op afstand lijken die tegen de zon in net mensen die half in het water staan en niet verder durven ; dichtbij gekomen zijn het toch rode of groene boeien die door de stroom ( 5 km ) heen en weer swaffelen ! Die overgangen van de ene kant van de Elbe naar de andere kant moet je een beetje ‘swingend ‘ nemen en niet te direct zoals Elsbeth getekend heeft, anders schrik je van 40-50 cm diepte en de alarmen die dan afgaan. Immers, op een stromende rivier vastzitten is geen pretje. Een Duitser vertelde mij dat hij een half uur vastzat op de Elbe, ondanks vruchteloze pogingen om los te komen. Een ( ook door hem verfoeide) Bayliner kwam met grote snelheid langs en maakte zulke grote hekgolven dat zijn boot werd opgelicht en hij toch los kwam !



De Elbe was destijds deels grens tussen Oost- en West-Duitsland en daardoor 45 jaar verwaarloosd . In die tijd is door de West-Duitsers het Elbe-Seitenkanal gegraven om vaarverbinding te hebben tussen het Ruhrgebied en Hamburg. Men is na de Wende nog steeds bezig met achterstallig onderhoud van de Elbe. De VOPO- uitkijkposten over de Elbe zijn nog een restant uit die DDR-tijd.




Ziehier een voorbeeld van ons dagelijks uitzicht in een haven, nu in Wittenberge aan de Elbe. Al 4 maanden vrijwel dagelijks een fantastisch uitzicht vanaf ons achterdek. Een grote boot heeft het voordeel dat je bijna altijd een plaats aan de buitensteiger krijgt. Je legt de boot zo gunstig mogelijk aan t.o.v. de wind en de zon. Met een wijntje voor Elsbeth en een biertje voor mij zittend op het achterdek is het elke dag feest !

Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten