vrijdag 3 juli 2009

deel 9

Wij zijn nog steeds in Potsdam en... nog steeds aan het fietsen. Na de route hierbovenvermeld op postkaartformaat, hier gedeeltelijk te koop, kwamen wij terecht in Cecilieenhof, waar de 4 grote naties na de oorlog Duitsland verdeeld hebben : de beroemde Postdamconferentie. Hierna besloten wij ook maar naar de villa te fietsen waar terug in de tijd de Wannseeconferentie plaats vond . In een schilderachtige omgeving werd daar in 1942 de definitieve beslissing genomen over de finale Entlosung der Judenfrage . We waren niet eens van plan naar binnen te gaan. Maar werden door een Duitser bij het hek aangesproken dat binnen een permanente tentoonstelling was hierover met alle namen van de toen aanwezigen en hoe het met ze is afgelopen na de oorlog ( niet goed...). Boven bevindt zich een ruimte , waar regelmatig seminars plaatsvinden. Toekomstige officieren van het huidige Duitse leger moeten daar verplicht naar toe voor hun eedsaflegging. Hier vlakbij is het Liebermannhuis, thans museum met gerestaureerde tuin ( veel door hem geschilderd zoals Monet deed in Giverny). De Duitsers zijn erg trots op hem, hij is zelfs ereburger van Berlijn. Niet vanwege zijn schilderijen, Monet deed het veel beter, maar vanwege zijn houding tijdens de opkomst van het nationaal-socialisme.
.
Vlak boven slot Cecilieenhof ontdekten wij een vrije ligplaats en als goede Hollanders zijn wij altijd in voor gratis en voor niets !
Wel zonder enige voorziening, zoals water en elektriciteit bij een doodlopende weg in een rustige omgeving. We liggen op de Jungfernsee
met een beeldschoon uitzicht, dagelijks komt de Wasserschutzpolizei even langs om te zwaaien en even verderop ligt een heuse Brauerei, waar ze prima bier maken. Van een afstand ziet die Brauerei er overigens uit als het zoveelste kasteel !


We lagen daar samen met een beroepsvaartschip. We raakten in gesprek waarom hij daar lag. Volgens hem ligt het hele scheepsvervoer in Duitsland en in Nederland stil door de crisis. Hij wachtte op een telefoontje voor een opdracht, gaf vreselijk af op de Poolse collega's, die wij hier af en aan zien varen. Die varen in oude (in Nederland en Duitsland afgekeurde maar in Polen goedgekeurde schepen, ( ach ze zitten pas bij de EEG en mlieu-eisen komen later wel!) . Zo varen hier de Hoop op Zegen en de Geertje, 'typische Poolse namen' voor een Pools schip. Ze varen onder de gemiddelde europese vrachtprijs. De diesel krijgen ze in Duitsland ook al met subsidie : is hier veel goedkoper dan in Polen. Zonder vracht komen ze hier tanken om leeg maar vol diesel in hun thuisland goede zaken te doen . Hij staat boven zijn generator uit te schreeuwen en bovendien begint het te regenen, dwz erg hard regenen en dus voor ons een internetdag. Hij bood mij geen Bier maar Saft aan. Geen Fruchtensaft maar Saft is hier stroom, hij had toch zijn generator aan en we konden een lijntje meepikken ! Met internet hadden wij dit ook nodig en 2 dagen hebben wij van zijn gastvrijheid gebruik gemaakt, toen kwam zijn 'verlossende' telefoontje voor een vracht. Voor ons werd het ook te koud en wij maakten ons op voor een vliegreis naar Frankrijk



.


Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten