zaterdag 18 juli 2009

deel 12


Komend van de grote ( onder een brug door) naar de kleine Wannsee, kom je in een van de duurste stukjes van Berlijn om te wonen : oude landhuizen, Mies van der Rohe-villa's , zomerpaleisjes, enorme clubhuizen van zeil- en roeiverenigingen en onder architectuur( kan niet anders) gebouwde boomhutten voor kinderen. Derde 'huis' links is bovenstaand gebouw. Clubhuis van de oudste roeivereniging van Berlijn, destijds in 1909 gebouwd voor omgerekend 439.000 euro ( kregen wel 200.000 euro terug voor hun oude standplaats aan de Spree aan de andere kant van Berlijn) opgebracht door slechts 300 leden . 4 etage's hoog , ca 15000 kuub inhoud en met een geschiedenis verder te lezen op http://www.berliner-ruder-club.de/ . Vooral de interieurfoto's zijn de moeite waard. Dat kennen ze niet bij Nereus, Laga of de Koninklijke club de Hoop ! Rustig wonen ( en varen ) is het daar niet. Per tuin waren vele tuinlieden bezig met grasmaaiers het gras kort te houden met veel herrie. In een haven vernemen we later dat zowel Linda de Mol als Brad Pitt daar tijdelijk een onderkomen hebben .



De reden van de verhuizing van de roeiclub van het ene gedeelte van Berlijn in het oosten naar het westen aan de Wannsee was de aanleg van het Teltowkanaal, gebouwd voor de kolenvoorziening van de energiecentrales in het oosten van Berlijn. Nu vaart er nog amper beroepsvaart. Ook wij hebben dit kanaal bevaren. Smal met vrijwel alleen maar groen met hoge oevers, terwijl je weet dat erachter veel 'Betrieb' moet zijn. Dat blijkt ook wel uit de vele bruggen waar je onder doorvaart. De oude bruggen laten ze vaak staan, zodat je soms onder 4 bruggen tegelijk vaart !




Wij hebben gekozen voor het Mittellandkanaal om naar Berlijn te varen Dan kom je in een vloot van boten terecht met het zelfde reisdoel : Berlijn. Zo raak je met veel mensen in contact. Dit is de Van Speyck met Colin en Sue uit Engeland. Ze varen alleen in het voor- en najaar omdat ze '-zomers thuis zijn voor hun Bed and Breakfast op het eiland Wight. En die na vele jaren Frankrijk nu voor het eerst Duitsland aandoen. Met veel plezier kwamen wij ze overal tegen. En.. de eerste bekende boot die wij in Berlijn zagen was wederom de Van Speyck ! En toch namen wij iedere keer afscheid met een 'We will meet again' vrij naar Vera Lynn.

Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Hallo Rene en Elsbeth,

    Wat een heerlijke verhalen en schitterende tekeningen.Wij lezen ze met veel plezier en bovendien leren we er nog weer wat bij. Nooit weg! Gaat alles goed met jullie op de boot en is het weer ook een beetje aangenaam? Wij hebben inmiddels gefietst in de Provence. Dat was helemaal te gek. Vervolgens geschilderd (Betty) en gefotografeerd (Anton) in de Auvergne. Goede vaart en liefs uit Aalsmeer.

    BeantwoordenVerwijderen