dinsdag 14 juli 2009

deel 11


Wie kent hem niet ? Der Hauptmann von Kopenick, die na 27 jaar gevangeniservaring begrepen had dat iedereen met een officierspet alles voor elkaar kan krijgen. Hij kocht een tweedehands officiersuniform, waarop een ster miste, een hoed met de fout insigne en een broek van een "zandhaas". Wie lette daar nou op ? Het was een tijd dat "Duitslands Ehre ist das Militaere " In 5 jaar tijd waren er immers 7x zoveel officieren in het leger bijgekomen. Zo uitgedost rekruteerde hij 10 man van de miltaire wachtposten bij zijn vroegere gevangenis. In de krant las hij dat de Stadtkasse in Kopenick goed gevuld was : op naar Kopenick. Na eerst zich moed te hebben ingedronken in de Kneipe t.o. het Stadhuis ging hij naar binnen, vorderde de inhoud van de kas ( ca 4000 mark), arresteerde de burgemeester, zijn vrouw en de kassier, stuurde ze per koets naar Berlijn ontbond zijn 'troepen " en ging er vandoor. Tien dagen later werd hij zelf gearresteerd, moest weer 4 jaar de gevangenis in, maar werd na 20 maanden kwam hij al weer vrij na gratie van de keizer omdat hij door deze stunt razend populair was geworden. Hij schreef er een boek over en vertelde graag zijn verhaal in kroegen en circussen, tot in Amerika toe. Zijn verhaal werd verfilmd en tot aan de dag van vandaag is hij nog steeds de beroemdste crimineel van Duitsland. Op feestdagen verkleden hele bejaardetehuizen zich als der Hauptmann en hebben daar veel succes mee : iedereen wil voor een biertje met een Hauptmann op de foto!. Zelfs op rondvaartboten in Berlijn zijn gidsen verkleed als der Hauptmann.
Wij bezochten Kopenick tijdens de stadsfeesten en zijn veel Hauptmannen tegengekomen !



In een vorige 'aflevering' heb ik geschreven over onze fietstocht naar de Wannsee vanuit Potsdam en wat zich daar afspeelde. Vanaf het water ziet alles er altijd anders uit. Veel van die tijd is nu in het groen verscholen. Rond Berlijn wordt veel gezeild en op de achtergrond, zelfs met optimistjes. Links het huis van Liebermann. In het midden de villa , waar de Wannseeconferentie in 1942 plaats vond en rechts boven de jachthaven met restaurant "De Seehaass" met de leeuw van Flensburg. In 1850 veroverden de Denen Schleswig Holstein van de Duitsers en ter ere daarvan werd dit beeld gemaakt. Bismarck vond het later wel leuk om de leeuw mee naar Duitsland te nemen. Tot 1945 stond hij in Berlijn. Na de oorlog verhuisde hij weer naar Kopenhagen .Deze leeuw op de tekening ( helaas nauwelijks te zien ) is in het echt indrukwekkende kopie van de leeuw in Denemarken

Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. zo leer ik nog eens wat van de duitse geschiedenis en ..... om een reactie te plaatsen op jullie blogbook (als het lukt)

    Ellen.

    BeantwoordenVerwijderen