vrijdag 24 juli 2009

deel 14

Nog even over de jurk en het kleedje : Nee Liesbeth! Het is geen Paroe-ding. Ook al heb jij er een heleboel van. Ze worden ook niet voor tuintafeltjes gebruikt. En de hoofdprijs is natuurlijk een geheel verzorgde cruise op de Gairloch ! Nee Lydia ! Het is geen moeder die een kleed koopt , waarvan de dochter een jurk maakt, omdat ze op de Rietveldtacademie de modeopleiding volgt. Zoals haar dochter Caroline , zie tekening, die bij de laatste 30 zit van de 320 deelnemers van de Heineken-ont werpwedstrijd. Helaas heeft ze deze wedstrijd niet gewonnen, maar de winnaar had wat meer Heinekengroen verwerkt.

We zijn uitgenodigd door Cornelius voor een bezoek in zijn watertoren in Kreuzberg om zijn zeefdrukkerij te zien , waar ook Fransje’s afstudeerboek gedrukt is. Ik had geen idee hoe een zeefdruk gemaakt wordt. Cornelius heeft het hele proces gedemonstreerd. .1 : je hebt een raam nodig, waarin een gaas is gespannen. Hoe fijner het gaas , hoe preciezer de afbeelding.2 : Dan breng je een chemische filmlaag op het gaas. dan de tekening op ware grootte op transparant papier. 3: Het raam wordt gedurende een paar minuten belicht met een sterke UV-lamp. Doel is dat alles wat getekend is ‘gaas ‘blijft en de rest van het gaas ondoordringbaar wordt. Voor mij nog steeds een onbegrijpelijk proces !.4 en 5: door krachtig met water af te spoelen verschijnt tot mijn verbazing de tekening op het gaas. 6 : papier onder het gaas vastzetten en het boven het gaas verf aan brengen met een rakel ( een stuk rubber in hout geklemd). 7 : het papier laten drogen. Voor andere kleuren moet je het gehele proces herhalen. De kunst is dan het papier zo vast te zetten dat de kleuren van vorige druk elkaar net raken en goed aansluiten. Vooral dat laatste is precisiewerk !
Na het bezoek aan zijn Werkstätte neemt Cornelius ons mee naar een verrassende plek om te lunchen. Op de hoogste etage van het gemeentehuis in Kreuzberg hebben wij ‘doodgewoon’ tussen de ambtenaren in hun kantine gegeten, met een fantastisch uitzicht over Berlijn. Bij iedere gang verhuisden wij naar een ander raam en Cornelius legde als trotse Berliner alles uit over de stad . Er valt nog een hoop te zien voor ons !
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten