zondag 28 juni 2009

deel 8

In Potsdam bevinden zich de grootste parken van Europa. Je kan er eindeloos fietsen en komt dan af en toe wat residenties en 'zomerhuisjes' tegen van de Pruisische vorsten. Eigenlijk wilden we alleen slot Sans Souci van Frederik de Grote bezoeken.
Maar er komt hier geen eind aan alle buitenhuizen. We hebben ze bijna allemaal gezien. Eigenlijk hadden we beter een fietsvakantie kunnen houden hier. Fietsen mag overal, ook op de stoep en in alle parken mits je geen Polizei tegenkomt ! Na alle parken doorkruist te hebben bleken er toch maar een paar echte fietspaden te zijn : die met een groene middenstreep : dat was ons nog niet opgevallen ! Frederik de Grote is hier nog steeds erg geliefd. Hij haalde Russen naar Potsdam om de fruitteelt op poten te zetten. Thans vele prachtige houten huizen met grote boomgaarden en zelfs een kleine orthodox Russische kerkje. Ook Nederlanders werden naar Potsdam gehaald als ambachtslieden : een typisch Hollandisch Viertel met een 150 huizen. Jaarlijks veel Hollandse feesten. Zo komen ook de Alkmaarse kaasdragers hier jaarlijks op bezoek, een beetje van bij ons in de Jordaan.
We hebben net de week van de tulpen gemist. Maar het belangrijkste wat de Hollanders voor Potsdam en Duitsland hebben betekend: Wij hebben de aardappelen( met behulp dus van Frederik ) hiernaar toe gebracht ! Thans geen worst te krijgen hier ohne Kartoffelnsalat !
Tot onze verbazing leggen veel Duitsers een aardappel ( met in viltstift geschreven noch viel Dank fur die Kartoffeln ) op de overigens zeer eenvoudige grafsteen van Frederik naast het kasteeltje Sans Souci, zonder zorgen dus.

In Potsdam lagen wij in een rustige jachthaven, dachten wij. Om de jeugd te interesseren voor de watersport worden wekelijks lessen gegeven in het varen in rubberbootjes met buitenboordmotoren. De hele middag waren ze bezig een parkoer uit te zetten met boeien waar
op maandag van 5 tot 7 uur 's-avonds werd geoefend om zo snel mogelijk doorheen te varen en tenslotte de boot stil te leggen en een reddingsboei om een paal te gooien ! Er worden zelfs landelijk wedstrijden gehouden De hele haven was razend enthousiast en wij stomverbaasd. Gelukkig waren de week tevoren 5 buitenboordmotoren gestolen, vast door de Russen zo verzekerde men mij. Anders was de herrie 2x zo erg geweest.
Deze brug is wereldberoemd, je herkent hem vastwel : de Glienicker Brucke. De grens tussen Oost en West-Berlijn was midden op de brug. Daar werden in de koude oorlog spionnen uitgewisseld. De grens tussen oost en west verliep in die omgeving erg vreemd. Soms dwars door een kerk. Er waren zelfs 2 West-Berlijnse enclaves in Oost-Berlijn, waar een 100 mensen woonden en die alleen over een kleine brug over het Griebnitzkanal daar in de buurt (met 24 uur Vopobewaking) te bereiken was. Hoe verzin je zoiets .
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten