dinsdag 16 juni 2009

deel 7

Hierboven ons uitzicht over het water vanaf de boot in Brandenburg : het Wohlfahrtsforum. Het grote gebouw ( bij de vlag van de rondvaartboot ) is het Stadtbad. Gelukkig niet meer in gebruik omdat de Heizung kapot is. Het lage gebouw ernaast is de Turnhalle, staat ook leeg... In de Ozziestijd zullen daar veel kinderen dagelijks zijn opgezweept tot grote ( olympische) presentaties : trieste herinneringen uit dat tijdperk. 's-Avonds na het eten maken wij vaak een wandeling door de omgeving. Zo ook in Brandenburg. Wij lagen aan een parkje.
Aan het einde lag een groot parkeerterrein met een groot gebouw, thans een gebouw voor gemeentezaken, Ons oog viel op grote borden waar de geschiedenis van dit terrein opstond. In de beginjaren '30, toen de nationaal-socialisten in Duitsland in opkomst waren stond daar van oudsher een gevangenis, heel veel vroeger zelfs een klooster. Een gebouw dat door de Nazi´s werd 'omgetoverd' tot officieel een Landepflegeanstalt voor chronisch zieken ( veel tuberculosepatienten) en psychisch gestoorden. In werkelijkheid was dit camouflage voor een Euthanasieanstalt type T4, waar in die tijd van alles uitgeprobeerd werd om te zien wat mensen konden doorstaan : er waren zelfs kleine gaskamers . Van 1933 tot 1936 werden daar 9000 mensen omgebracht . Over heel Duitsland verspreid ( precies op een kaart aangeven) waren er in de begin jaren '30 nog een tiental van die Landespfplegeanstalten. Een ´proeftuin´ voor later, voor de Endlosung , als met de 'Lebensunwerte', zoals homosexuelen, Romazigeuners, Joden en Staatsunfreudlichen moest worden afgerekend. Met Duitse precisie staat op die borden vermeld waar de isoleercellen, de gaskamers, de vooraadkamers van het gas en de lijkenkamers waren. Dit alles met de grote St Nicolaikirche dichtbij aan de overkant, die nog steeds in volle glorie op het plein aanwezig is. Zo Zo wandelen we in deze omgeving door de overblijfselen van onze geschiedenis heen. Het Pruisisch vorstendom met al hun oorlogen en hun praalzucht, het Nationaal-socialisme, het Communisme en nu de opbouw van een nieuw Duitsland en een nieuw Europa. Op elke hoek van de straat borden voor de verkiezingen voor het Europese parlement.
Stil zijn wij naar de boot teruggelopen.


Na Brandenburg, 1 sluis verder komen we in compleet andere wereld terecht. Breed water en veel groen. Ze noemen het hier Seeen, maar het zijn gewoon meertjes, met veel ondieptes en dus veel groene en rode tonnen. Ook met heel veel vogels, m.n buizerds en reigers Elsbeth raakt in de war van zoveel vogels in de lucht.... We hebben nu een boekje gekocht Wass fliegt denn da.? Dit helpt niet veel want al die vogels hebben Duitse namen ! Ooit gehoord van een Bachstelze ? Die heeft zelfs een tijdje bij ons op het voordek vertoefd.

Op naar Potsdam. Daar is vast wel een sneeuwbal te koop voor Elsbeth !!!
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten