donderdag 11 juni 2009

deel 6



Hierboven de achterpagina van Le Monde Diplomatique van mei 2009. Dit keer niet door Elsbeth gemaakt maar door haar zusje Hanneke die samen met haar vriend Cornelius in Berlijn woont. Dit is een afdruk uit hun gezamenlijke boek over de Berlijnse muur genaamd 'BrandMauerEngel". Voor een betere kijk op haar werk kan je op haar site kijken : www.xs4all.nl/~ietjes of http://www.co-sign.de/ Je begrijpt dus nu wat wij in Berlijn gaan doen : gewoon op familiebezoek !

De laatste en allergrootste kanaalbrug van het Mittellandkanaal over de Elbe, 918 meter lang en 32 meter breed, de langste van Europa. Je mag alleen als pleziervaart mee direct achter de beroepsvaart ( eenrichtingsverkeer). Voor ons was dat een antieke rondvaartboot met onleesbare gotische letters versierd.
Deze tekening uit Brandenburg is speciaal voor nicht Polly-Anne en haar Amerikaanse echtgenoot Roland. Ze ontvangen wel de tekeningen, maar geen tekst. Nicolette en Shaggy wonen en werken een stukje verder op in de States en gaat ze helpen om ook de teksten erbij te kunnen krijgen en lezen. Brandenburg is een bisschopsstad gebouwd op 3 eilanden met natuurlijk veel kerken, gebouwd in gotische baksteen. Erg donker van kleur en iedere baksteen is anders geplaatst. Ze waren in die tijd erg creatief met baksteen. Het Donnerkraut groeit al sinds 1470 uit het hoofd van Roland (5 meter lang) en moet de stad bewaken tegen blikseminslag. Echter heeft het niet geholpen tegen de 'inslagen' van de WO 2. Vooral vele donkere gotische ramen hebben dat niet overleefd. Thans is het hersteld met lichter glas, wat het interieur minder somber maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten