zondag 5 augustus 2018


ONWEER  IN  PALANGES






Het voorjaar kenmerkte zich door zonnige en warme dagen die bijna elke dag met onweer eindigden. Gelukkig steeds rondom ons heen. We hebben vele malen de seconden geteld tussen de flitsen en de donders. Af en toe in de nacht wat 'naregen' van het onweer elders. In Palinges staan bij de brug aan weerszijden enorm hoge bomen. Rond elf uur vanaf het achterdek ontstond een sinister schouwspel. Tussen en rondom de bomen alle kleuren blauw en vele flitsen, niet te tellen, maar geen gedonder.  Zo zal een doof iemand vuurwerk ervaren.




                                                       MONTCEAU  LES  MINES








Vroeger een mijnstad van belang, maar na de sluiting van de mijnen een triest verhaal. Veel leegstand van winkels.  Wel is er een grote havenkom, met een voor Franse begrippen grote  jachthaven.  Afgelopen jaar moesten alle boten in de winter de haven uit voor een grote renovatie.  Half mei dit jaar was het karwei klaar, alleen één ding waren ze vergeten.   Nieuwe pontons en steigers met voorzieningen, alles tiptop, maar de toegangsdeur met code was hetzelfde gebleven  en je kon  van de wallenkant makkelijk de deur nog net zo makkelijk openen als vroeger.  Een 'responsable' achter zijn bureau op het gemeentehuis had besloten tot verbijstering van de VVV en de pas aangestelde havenmeester  dat pas  als de deur vervangen was de haven toegankelijk kon zijn voor boten.  Wij waren er half juni en het zou zeker nog 2 weken duren voor de toegangsdeur vervangen waren. Zes weken later dus... Een sluis verder kan je langs het kanaal aanleggen bij een grote supermarkt van  'LeClerc". Aan een steiger met bolders, waar je overigens amper een roeiboot aan kan vastleggen was het met 5 boten erg druk. Wel makkelijk fourageren daar.  In Blanzy even  verderop lagen alle vaste bewoners  met smacht te wachten tot ze terug konden naar hun vernieuwde haven.





                                                        SAINT  JEAN  DE  LOSNE







Als we voor enkele weken naar Nederland gaan leggen wij onze boot graag voor een paar weken in Saint Jean de Losne in de veilige haven van Blanquart.  Dit jaar moest je de boot daar door een rijstebrijberg van algen 'duwen' om een box te bereiken. De schone streep helder water achter je werd snel opgevuld met een nieuwe groene laag. Een eldorado voor kikkers. Als in de schemering één kikker zijn bek open doet  komen honderden kopjes boven water en geven de andere kikkers allemaal tegelijk hun mening. En dat 10 minuten lang. Ik heb het gemeten  : op ons achterdek  60-70 decibel ! Zijn we op doorreis dan liggen we liever aan de andere kant van het stadje in de Saône aan de Quai National met zijn terrasjes en wijds uitzicht. Maar ook  huurboten leggen er graag aan, als eerste stop na vertrek uit de verhuurhaven. Zo'n eerste keer valt niet mee, veel stress en ze zijn er voor hun lol ! Liggen ze eenmaal vast dan is de rust weer gekeerd. En kikkers zijn hier ook niet.. Sommige huurboten zien eruit als grote insecten. Steken kunnen ze niet maar tegen je aan botsen des te beter. Daarom helpen we ze altijd graag met aanleggen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten