zondag 29 juli 2018


                                                            ARBRE  DE   SULLY




In Gannay sur Loire  staat vlak voor de kerk een stompje boom met een raar dakje erop, genaamd 'Arbre de Sully", volgens het bord.  Daar zit een heel verhaal achter.  Engeland trekt zich heden ten dage terug uit Europa met zijn Brexit, maar er waren tijden dat het probeerde Europa te veroveren, m.n. Frankrijk.  In de jaren  1500 en 1600 was het continu oorlog tussen Engeland en Frankrijk en ook tussen Katholieken en Calvinisten in Frankrijk zelf.  Henri de vierde, de koning van "Parijs is me wel een mis waard", uit het protestante zuiden werd tijdens  al deze ellende koning , 'polderde '  tussen de 2 godsdiensten met het Edict van Nantes  en stelde Sully aan als 'minister van financiën '. Na de lange oorlog zorgde Sully weer voor een gevulde schatkist én verordonneerde dat er langs belangrijke wegen grote bomen werden geplant om de reizigers schaduw te geven.  Ook voor de kerk van elk dorp en op het dorpsplein moest een olm of lindeboom worden geplant, zodat men na de mis op een schaduwrijke plek kon napraten over de preek en andere dorpse zaken.  Er staan nog steeds bomen overeind na al die eeuwen. Er is zelfs een  boekje waar al deze dorpen met eeuwenoude bomen vermeld worden. Maar de meesten hebben de tand destijds  niet overleefd of zijn door de bliksem getroffen. In Gannay heeft de boom na al die jaren een zeer triest einde beleefd. In 2010 schoot een aanhanger van een vrachtwagen los en heeft de oude boom gescalpeerd.  De gemeente heeft de boom 'gerestaureerd' met een dakje er bovenop  en een grote betonnen rand er om heen, opdat het niet nog eens gebeurt  met een aanhanger ! Als behoud van een stukje Franse erfgoed, het "Patrimoine". Daar zijn ze gek op hier. Het ziet er alleen niet uit. Maar zo blijf je wel in dat boekje staan !


                                                  


                                 COULANGES  MET  ELEKTRIEK VIA  'JETONS'







Coulanges is een klein dorpje aan het kanaal met een nieuw aangelegde kade. Er is alleen  een Bar met '' depot pain'. Open  's-ochtends vanaf 7 uur en waar een uur later al geen croissant meer te krijgen is en om elf gaat de bar voor de verdere dag dicht. Stroom en water kan je krijgen d.m.v. jetons, 4 uur stroom voor twee euro. Verderop staat een soort pinautomaat waar je die munten  alleen met een (Europese) creditcard  kan kopen. Amerikanen en Australiers hebben  dus pech.  Vorig jaar waren wij hier en tot onze verbazing werkte alles prima. Wij hielden zelfs één munt over, die ik tot mijn eigen verbazing netjes had vastgeplakt op de kaart. Omdat wij hier voorlopig niet meer terugkomen in deze streek een goede gelegenheid om het systeem nogmaals te testen.  Aangesloten, muntje erin.... geen stroom ! Langs het Canal du Midi in het zuiden hebben ze ook op een paar plaatsen het zelfde  systeem, werkt daar echter nooit , de stroom wordt dan maar gratis geleverd. Er waren in Coulanges nog 3 aansluitingen voor stroom over, alle drie uitgeprobeerd, zonder muntje, en opeens was er wel stroom!  Niet voor 4 uur, maar zolang je maar wilde.  Ook in Coulanges dus geen succes. Al met al een dure investering voor een klein dorp, zonder winkels en  werkt het ook niet goed.

                                                        PARAY-LE-MONIAL





Een klein stadje maar met een heel beroemde basiliek. In 1100 werd er nog niet gebouwd met veel pracht en praal, maar sober, recht toe recht aan. Volgens Elsbeth is dit één van de mooiste Romaanse kerken door al zijn eenvoud,  in Cluny-stijl. Eeuwen na de bouw kreeg  iemand een visioen van Jezus zelf 'dat zijn Hart zo zeer van de mensen had gehouden'. En zo werd het stadje een pelgrimsoord voor de Heilig Hartgemeenschap. Sinds het bezoek van de paus zelf, 20 jaar geleden,  komen nu honderdduizenden jaarlijks naar dit bedevaartsoord toe. In maart worden een 8-tal grote tenten opgebouwd, waar duizenden mensen tegelijk een dienst kunnen bijwonen. Ik heb nog nooit tenten van dit formaat gezien. In het najaar wordt alles afgebroken. Paray-leMonial is door al dat bezoek één van de weinige Franse stadjes die geen armoedige indruk maakt. En dat zonder de gebruikelijke souvenirwinkels, zoals in Lourdes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten