vrijdag 6 juli 2018


       

                                   

                                  DEJEUNER   Á   BEAULIEU,  IN   EEN   ÉÉNMANSZAAK


Beaulieu  is een klein dorp met een slager, bakker, Bar-Tabac-Presse én Hotel-Bar-Restaurant,   La Place d' Armes.  We hebben daar ooit eens goed gegeten en de  biefstuk is prima De eigenaar stond toen achter de bar en (zijn?) vrouw in de keuken.  . Daar gingen wij ook nu weer  voor vanwege  het slechte weer. Tegen twaalf uur, midi , kwamen wij binnen. De eigenaar achter de bar was er nog steeds en bij onze binnenkomst  in een druk gesprek met een sigaret en een glas wijn in de hand.  In het restaurantgedeelte  brandde geen licht en de vrouw was nergens te vinden. Later  liep hij naar de keuken en kwam met een aantal schalen terug die hij op een buffet klaar zette, midden in het restaurant voor het entrée en stak de verlichting aan. Langzamerhand  kwamen de gasten binnen en  hebben we daar in totaal met 14 man gegeten. De eigenaar liep tussen de keuken en de bar heen en weer, zelf kokend en iedereen bedienend , want de vrouw van toen hebben we niet meer terug gezien en wij hadden een goed zicht op de keuken. Tussendoor grappen en grollen makend, tegen ons  b.v. : hij was in Utrecht geweest en in La Haye, vond alles fantastisch in de Pays Bas  en  met name de glimlach van Elsbeth !  Daar kwam hij steeds op terug. Achter de bar bediende hij ook nog een 8-tal mensen, dronk hij gezellig een wijntje mee en stak nog eens een sigaretje op, samen met zijn gasten ! Daarom stond de voordeur ook steeds open en dat was niet voor de rook van de gebakken biefstuk in de keuken. Ongelooflijk, maar we werden allemaal op tijd bediend, en de biefstuk, een faux filet, met frites  was weer prima. Evenals het dessert. En dát voor 10 euro pp.  Lekker rommelig, lak aan regels, echt op zijn Frans.  


                                                        ONZE OVERBUURVROUW





Onze eerste stop na Briare is steevast Beaulieu. De kade is daar laag en er is dan een goede gelegenheid om de zijkanten van de boot schoon te maken.  Aan de overkant van het kanaal is een huis bewoond door een oudere dame, door Elsbeth "Mevrouw ochtendjas" genoemd.  Rond negen uur verschijnt zij om de luiken van de ramen te openen. Vervolgens gaat zij wat tuinieren, haar hondje uitlatend in de grote tuin. Rond tien uur stopt een geel bestelwagentje van 'La Poste'. De postbode stapt uit en maakt een praatje met haar  waar geen eind aan komt. Een vast onderdeel, zo houdt 'La Poste'  toezicht op de alleenstaanden in een  dorp, een goede gewoonte hier op het platteland.  Dit jaar kreeg ze 2 dagen achter elkaar  pakketjes van de postbode. Waarschijnlijk besteld per internet en ze pakte ze aan  in door de jaren heen nog steeds de zelfde roze ochtendjas.



                                                    SLUISMEESTERS  IN  FRANKRIJK




Per jaar passeren wij ruim 500 sluizen.  Het merendeel is geautomatiseerd, elk departement heeft zijn eigen  systeem met zijn eigen makkes en een rondrijdende sluismeester voor storingen. Die zijn er dan meestal binnen 10 minuten om de storing te verhelpen. Maar er zijn zoals op het Canal lateral a la Loire ook nog handmatig bediende sluizen. Door de bezuinigingen bij de VNF, de Franse Rijkswaterstaat, bedient één sluismeester tegenwoordig  2 tot 3 sluizen. We hadden al één dag stil gelegen vanwege een  landelijke staking, bedoeld om druk te zetten op het parlement om af te zien van het schrappen van 120.000 ambtenaarbanen.  Niet een onverstandig besluit van Macron, er zijn wel erg veel, 1 op de vijf Fransen is n.l. ambtenaar, in Nederland 1 op de 10.
 Één sluismeester  had zijn eigen manier van verzet. Hij zei tot 2x toe dat hij over 10 minuten bij de volgende sluis zou zijn om pas na drie kwartier te verschijnen !  Hij had het te druk gehad en zei  als verontschuldiging: dat krijg je als  ambtenaren wegbezuinigd worden door de 'Président de la Republique" !  Een dag later kregen wij te maken  met  Remi, de meest luie sluismeester van Frankrijk. Elk jaar als we hem tegenkomen is de eerste gedachte: die moet nodig  met pensioen en die  zien we volgend jaar vast niet meer terug. Maar ja,  ambtenaren kan je hier niet ontslaan. Dat hij dienst heeft weet je omdat  de telefoon niet opgenomen wordt en ook als  je het antwoordapparaat inspreekt  hij niet terugbelt.  Als hij eindelijk komt opdagen in zijn witte VNF autootje , rijden kan hij wel, en je vertelt dat je hem afgelopen uur al 3x gebeld hebt is zijn antwoord steevast : "Oh ja ? " En hij pakt zijn oude Nokia, kan niks zien in het zonlicht ( en zonder bril) en loopt naar het sluismeesterhokje. Na een minuut sjokt hij  met zijn blote voeten in werkschoenen  zonder veters,  met één lip in zijn rechterschoen gedrukt en bij de andere   schuin opzij,  naar de sluisdeuren om in een ongekend moordend tempo de sluis te bedienen.  Met de passage  van zoveel sluizen per jaar zijn er altijd wel dit soort onverwachte verrassingen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten