zondag 10 juni 2018


                                                                               GIEN

Gien , slechts een tiental km verwijderd van Briare, is bekend om zijn Facencierie, met een outletwinkel  naast de fabriek, waar je met een supermarktkarretje  rondlopend  je slag kan slaan om relatief goedkoop  servies in te slaan . Ook is er een Château , ingericht als jachtmuseum.  Gelukkig gemoderniseerd, want de honderden jachttrofeeën daar vroeger  tentoongesteld enthousiasmeerde je niet om zelf jager te worden !  Nu is een bezoek zeker de moeite waard.  Zo kan je leren om met je handen  en een licht er achter dieren af te beelden. Kinderen vinden dat het einde  En vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de daken heen naar de overkant.  Gien heeft veel geleden van de 2e WO. De oude smalle  brug over de Loire is herbouwd na de oorlog. Met veel verkeer, dat na de brug links- of rechtsom  over de kade wordt geleid.  Langs deze kade staan oude platanen, rechthoekig gesnoeid en geeft  vanaf de overkant  een markant gezicht op Gien. Verderop is een nieuwe brug, die voor  een grotere  omweg zorgt, dus het meeste  verkeer gaat nog steeds via de oude brug.  De gemeente en met name de burgemeester probeert dat te ontmoedigen  door van de straten , ook van de kades, eenrichtingsverkeer  te maken.  Op zich geen slecht idee. Tegelijkertijd  wilde men de kades langs de Loire  opnieuw inrichten, daarvoor moesten alle platanen gekapt worden. Daar was niet iedereen blij mee. Heel sneaky zijn op een maandagochtend zeer vroeg een twintigtal bomen gekapt onder grote politiebescherming, zelfs met versterking van het leger!.  De inwoners uit die buurt hebben via  een kort geding bij de rechter een verder kapverbod afgedongen. Het plan voor eenrichtingsverkeer was niet urgent genoeg voor de rechtbank. Een tijd later is de gemeente weer op een  maandagmorgen vroeg begonnen met de herinrichting  van het eenrichtingsverkeer met de mededeling  de bomen met rust te laten...  Wederom zonder overleg met de bewoners. Bij de gemeente- en burgemeesterverkiezingen destijds in Gien is kennelijk iets mis gegaan !  

   
                                        
                                                      L'AGRICULTURE  A BRIARE


In het dorp is de meest bezochte bar  de L'Agriculture', een  PMU-kroeg  in het centrum op het Place de la Republique bij de kerk.  Al meer dan 100 jaar oud en vroeger een  'Relais de Poste ". Sinds vorig jaar is het terras van 2 enorme parasols voorzien.. We lazen er 's-ochtends de krant of namen er tegen vijf uur een 'demi en een vin rouge'.  Handen schuddend werden wij er elke dag begroet. We waren er bijna autochtoon. De vroegere eigenaren  zijn met pensioen en hebben de bar overgedaan aan Tony en Virginie. Hij werkte er sinds een jaar  als 'hoofdober'. De 1e mei was de openingsdag.  En kwam hij vroeger wel eens wat ongeïnteresseerd en nors over, nu was deze oud-militair de vriendelijkheid zelve. Energiek was hij altijd al, maar nu glimlachend en iedereen handen schudden danst Tony bijna door zijn nieuwe zaak.. Ook wij werden weer begroet , "de retour ?". Zo moet het  hem lukken  de vaste klandizie  en het succes van deze kroeg vast te houden. 
                                                  TRAVAUX  OP  HET PONT  CANAL

Briare is vooral bekend vanwege de 662 meter lange beroemde ijzeren brug over de Loire, rond 1890 gebouwd. Eifel heeft aan het project nog meegewerkt.  Werden vóór die tijd de vrachtschepen, zonder motor 2 km stroomopwaarts aan de overkant losgelaten op de  soms grillig stromende Loire in de hoop dat ze Briare  haalden. Dat  lukte niet altijd voorspoedig, vandaar de aanleg van het Pont Canal , een aquaduct over de Loire. Er was in die tijd  zoveel  scheepvaart  dat  het Pont Canal van 9.00 uur in de ochtend tot 3 uur 's-nachts  gebruikt werd.  Terwijl veel steden in die tijd nog geen verlichting hadden, kreeg  deze brug die wel, er was ook een eigen energiecentrale  nodig om het water uit de Loire op te pompen in het kanaal. Veel vrachtvaart is er niet meer, maar dat komt langzaam aan wel weer op gang ! Onderhoud van deze brug over de Loire was nodig volgens  de gemeente en de VNF  Begin april 2018 is men er mee begonnen. . Dit tijdstip zorgde  voor verontwaardiging bij iedereen die  met toerisme in Briare  te maken heeft. Het is een kale boel, het seizoen is begonnen en er komen een 200.000 toeristen per jaar, maar  pas eind juli zijn de werkzaamheden klaar! Één zijde van de brug is niet toegankelijk om over te lopen, maar  de doorvaart over de brug is wel mogelijk, zij het aangepast. De  jugendstil  lantaarns  en ornamenten van de brug werden verwijderd voor een opknapbeurt elders. Wij voeren stapvoets over de brug  met voor ons een machine , die een lantaarnpaal, hangend over het smalle vaarwater vervoerde,  passeren onmogelijk. Nog nooit hebben wij achter een slingerende  lantaarnpaal  aan gevaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten