woensdag 6 juni 2018                                                               NIEUWE  BLOG  !!                                                                 

Acht jaar lang hebben wij  ieder jaar via onze blog iedereen  op de hoogte gehouden van onze belevenissen op het water. Vorig jaar is het daar van niet gekomen. Niet  dat wij die zomer niet gevaren hebben maar door een eventuele verkoop van ons huis in Aalsmeer  en problemen aan boord kwam ik er niet toe een letter op papier te zetten en Elsbeth om een passende illustratie te maken.  Verder dan tekeningen van ons kleinkind Fiep kwam ze niet.
Die verkoop van ons huis werd steeds spannender. En op de boot begaf de omvormer naar 220 volt het en kregen we te maken met  enorme lekkages via het dak en het achterdek, die we tot onze trots zelf gerepareerd hebben. Kortom een enerverende en drukke zomer en winter met uiteindelijk toch een verhuizing naar een nieuw appartement.  Dat betekende  vorig jaar voor onze blog een sabbatical.  Maar dit jaar beginnen we weer  !                                                             TERUG IN  BRIAREDe boot ligt er weer prima bij, binnen is alles droog, maar buiten is alles onder een laag Saharazand verstopt. In het dorp zelf  is weinig veranderd . De leegstand is hetzelfde als toen wij voor het eerst Briare jaren geleden bezochten. Alleen een bar-restaurant, waar wij destijds nog een wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens een wereldkampioenschap zagen en dat daarna jaren dicht was , is nu weer open. Als dependance van een in de Michelingids vermeld restaurant 'Domaine des Roches'.  Er tegenover was vroeger een supermarkt . Ook niet meer nu, er zijn wel 3 andere grote supermarkten, maar  buiten het dorp gesitueerd , waaronder een Lidl.  Zonder auto is het moeilijk boodschappen doen in het dorp  en voor ons moeilijk om de boot te fourageren.  Dat wisten we en daarom hebben we de auto mee naar de boot meegenomen                                                                                                               

                                                      FEESTDAGEN  IN  FRANKRIJK


Mei is dé maand met feestdagen in Frankrijk.  Het begon met de dag van de arbeid, 1 mei. Dan is echt alles dicht, er verschijnt zelfs geen krant.  De week daarna  op 8 mei de herdenking van de 2e wereldoorlog en in elk dorp is er dan rond 11 uur in de ochtend een herdenking. In optocht vanaf de Marie  lopen de plaatselijke fanfare met daar achter de burgemeester en wethouders  getooid met blauw-wit-rode sjerpen, nog overlevenden van die oorlog met hun onderscheidingen opgespeld, de plaatselijke politie, brandweer in uniform en een aantal  inwoners. Op weg naar het monument, in Briare is dat tegenover de capitainerie, waar toespraken gehouden worden door de burgemeester en  een oud-strijder, er worden kransen gelegd worden  en nadat de Marseillaise  gespeeld is gaat men weer in optocht naar het  Centre Culturel et Social voor een drankje.  Elk jaar en overal hetzelfde ritueel. Ik heb daar al eerder blogs over geschreven, in Carcassonne en Joigny. Twee dagen later was he tHemelvaartsdag en dan volgen de Pinksterdagen. Elk jaar weer laait, ook in Frankrijk, de discussie op : "zijn er niet teveel feestdagen ? " Frankrijk heeft er 11, net als Engeland en Denemarken. Nederland heeft er slechts 6 ! Maar het kan nog meer, Zweden heeft er 14 en Japan zelfs 15.  Je moet echter ook rekening houden met het aantal vakantiedagen per jaar, in Nederland verplicht 20, in overleg met je werkgever vaak meer en in Frankrijk  vast 25 dagen..  Waarom zijn er dan alleen in Frankrijk stakingen en demonstraties en niet in Nederland ? Met alleen feest- en vakantiedagen komen wij er bekaaid van af  in Nederland. Gelukkig telt voor het totaalplaatje  ook mee het aantal uren per jaar dat iemand werkt. Bij ons is dat gemiddeld ca. 1400 uur, elders  en ook in Frankrijk  is dat ca 1600 !  Dit dankzij  de vele parttime-banen in Nederland. Dat bestaat vrijwel nergens, ook  niet in Frankrijk ! Daarom hoor je  in Nederland over slechts 6 feestdagen niemand klagen. Zo slecht is het bij ons dus niet !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten