vrijdag 10 augustus 2018

DE  FRANSE  VLAG




Een niet onder Franse vlag varend schip in Frankrijk wordt geacht een klein  Frans vlaggetje in de mast te hebben. Raar, maar moeilijk aan te komen in Frankrijk zelf. Een enkele botenverhuurder heeft er soms nog ergens eentje liggen. Na één seizoen is die zó verkleurd en gerafeld dat je elk jaar een nieuw vlaggetje moet kopen.  Maar dit seizoen nergens verkrijgbaar. We hebben afgelopen voorjaar 200 km 'illegaal'  gevaren. Tot het wereldkampioenschap voetbal begon ! Elke Bar-tabac verkocht ze in alle maten en ook nog eens vele malen goedkoper. We hebben er een paar gekocht voor onze thuisreis, je weet maar nooit hoe lang ze meegaan. Wij waren ermee geholpen en Frankrijk werd ook nog eens kampioen met veel toeterende auto's met veel vlaggen na elke gewonnen wedstrijd!

                                             AROMARIE, ARÔME DES VOYAGEURS




Begonnen in Tournus is deze kruidenwinkel verhuisd naar het grotere Châlons-sur-Sâone. De eigenaar is een rasverkoper, afkomstig van de  Franse Antillen. Hij herkent mij elke keer en ik kom altijd met meer pakjes naar buiten dan de bedoeling was. Hij woont nog wel in Tournus en zijn broer maakt de  ( geroosterde) kruidenmengsels thuis in Tournus. Gerenommeerde restaurants komen bij hem de kruiden halen op de Rue aux Fèvres, een smal straatje, waar op zondagochtend één van de leukste markten van Frankrijk wordt gehouden.

                                                         NAVILLY





Dit jaar zijn wij niet met de boot naar Chalons sur Saône geweest maar vanuit Saint Jean de Losne met de auto. Wij wilden de zondagsmarkt daar bezoeken. Onderweg bracht onze TomTom ons door Navilly. En daar aan de doorgaande route is het huis van Charlotte. "Stop " riep Elsbeth ! Ze had het huis al herkend aan de rozen rond het keukenraam en de planten aan het balkon, dat is echt Charlotte. Voor de zekerheid hebben we het gecontroleerd bij de bakker. Inderdaad daar woonde een Nederlandse mevrouw, die uitstekend Frans spreekt. Een foto van de in bloei staande rozen rondom haar keukenraam stuurde ze deze zomer via een app naar ons toe. Ze was er helaas niet, maar we mogen altijd komen, zelfs logeren mits we in een bed van 1,80 cm passen ! We kunnen  in ieder geval allemaal tegelijk naar de WC. Er stonden er genoeg onder een afdak. Vroeger heeft haar huis als stadhuis en later als lagere school gediend en ze houdt alle kinderwc-tjes  in ere !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten