zaterdag 25 augustus 2018

CANICULE 2


                                                                        


Op het kanaal tussen Bourgogne en Champagne is zwemmen uit den boze, het water is  echt te vies. Bomen zijn er wel maar de oevers zijn door ondiepte en stenen onder water meestal ontoegankelijk. Er is echter wel een tunnel op het hoogste punt, 340 meter boven NAP. Deze tunnel van Balesmes gaat onder een deel van het plateau van Langres door. Er boven ontspringen maar liefst 4 rivieren, waaronder de Seine en de Marne.  Diep onder de grond is het 5 km lang lekker koel met  maximale snelheid van  4 km. Het binnen varen ging op zijn 'Frans'.. Bij de laatste sluis  kregen wij van de sluismeester toestemming voor doorvaart.  Verderop een groot bord met Fermé én een groen licht. Op het punt de tunnel in te varen sprong een groen licht op rood ! En halverwege een tegenligger tegen komen  en achteruit varen in de smalle tunnel ? Liever niet. Bellen naar de sluismeester. Ik moest maar niets van alle lichten en borden aantrekken, gewoon doorvaren.   Na ruim een uur koelte  kwamen wij zonder tegenliggers afgekoeld  helaas  weer terug in de warmte aan het eind van de tunnel beneden bij  Langres. Vroeger kon je vanaf het treinstation beneden met een tandradbaan omhoog naar de vestingstad, gebouwd op een berg. Dit is  helaas niet meer mogelijk. Nu rijdt er een bus naar de stad. Er is nauwelijks tijd om in te stappen en de vrouwelijke chauffeur scheurt met grote precisie door de vestingwerken en poortjes heen over de steile wegen. Voor die 80 eurocent is een ritje in een ' achtbaan'  niet duur. 

                                                     BOOT  ZONDER  VLAG



Bij Langres hadden wij een weerzien met Geert en Paula op de 'Botkil' uit Leuven. Vier jaar geleden lagen wij wekenlang met nog een Belgische boot riant op een schaduwrijke plek in de Herault bij Agde, vlakbij de Middellandse zee. Precies 4 jaar geleden want ik heb bij hem aan boord vele wedstrijden van het Nederlands ( dit jaar helaas er niet bij) en het Belgische elftal ( deed het dit jaar heel goed) gezien tijdens het wereldkampioenschap voetbal.  Zij waren na zo veel jaar in het zuiden nu op weg terug naar België. Onderweg hadden zij de grootste  nachtmerrie meegemaakt, waar elke schipper bang voor is. 's-Nachts zijn hun lijnen doorgesneden, waarmee zij aan een ponton vastlagen. En dat gebeurde niet in een kanaal tussen 2 sluizen, maar op de Rhône bij St Etienne-des-Sorts, 40 km boven Avignon. Zij werden wakker omdat de boot scheef lag, vast in boomtakken stroomafwaarts 4 km verder aan de overkant, niet ver van een barrage.... Zij konden gelukkig zelf loskomen, maar zij zijn de schrik nog steeds niet te boven. Het gebeurde op de avond van de voetbalwedstrijd van Frankrijk tegen België en zij hadden de Belgische vlag achterop. Er wordt  nu niet meer gevlagd door de 'Botkil' zolang zij door Frankrijk varen.
DE  RODE  MAAN




Een boot is de plaats bij uitstek om natuurverschijnselen waar te nemen. Jaren geleden hebben wij overdag, dobberend op onze oude boot de Orient op de Overijselse Vecht voorbij Dalfsen , overdag een zonsverduistering meegemaakt. De vogels werden opeens stil en het ging schemeren om 11.00 uur in de ochtend. Een paar jaar geleden stonden wij om 2.30 uur op om de apocalyps waar te nemen op het Canal de Briare. En nu was ons een rode maan beloofd. We hebben er lang op moeten wachten. Opeens verdwenen alle wolken en hebben we een kwartier lang een rode maan gezien. Toen kwamen de wolken helaas  weer terug.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten