donderdag 30 augustus 2018

                                             CANICULE 3




Aan hittegolven kwam geen einde. Helaas zaten we nu op het Canal entre Bourgogne et Champagne  en met temperaturen tot 38 gr. De ergste hitte  zijn we doorgekomen in Froncles. Het kanaal loopt langs een steile bergrand, die ons tot half elf schaduw gaf.  De boot afdekkend met zonwerende lappen kreeg je rond 5 uur schaduw van een hoge heg. Zwemmen is er niet bij in het ook door de hitte te vieze  kanaal. Veel douchen dus . Er is stroom, water en goede WIFI aan de kade.  Het was ook een camperplaats, waar iedereen bleef hangen onder zijn eigen boom.  In het dorp zijn 2 bakkers, een slager, presse en een Carrefour Express. Meer hadden we niet nodig om de tropische dagen door te komen. Voor varen en sluizen was het veel te warm. Een uurtje 'rondlopen' in de Carrefour expresse met prima airco, dan kon je er weer even tegen. Een week lang niksen! En toen het onweer en de regen begon hebben we van de campers hartelijk afscheid genomen. Praatjes over het warme weer gaf na een week een enorme band. Iedereen vertrok opgelucht dezelfde dag naar aanleiding van de toekomstige slechtere  weersberichten !
        
                           TIJDELIJK  ONDERKOMEN





Halverwege het kanaal, waar geen botenverhuurders, zijn komen wij de grootste huurboot van 'Le Boat', type Horizon 14,99 meter lang, tegen. Vaarbewijs is nodig vanaf 15 meter ! Dus geen vaarbewijs nodig en aan boord een keurig Frans echtpaar. Ze hadden hun huis verkocht en konden over een paar maanden pas hun nieuwe betrekken.  Zij huurden geen vakantiewoning, maar een boot.  Vertrokken uit Saint Jean de Losne en hun plan is om na het Canal tussen Bourgogne en Champagne rechtsaf via het Canal tussen de Marne en de Rijn naar Nancy en vandaar via het Canal des Vosges en de Petite Saône terug te varen naar het vertrekpunt, ca 650 km. Onderweg familie en vrienden bwzoekend. Op zich een prima plan, maar deze boten hebben slechts voor 3-4 weken diesel aan boord. Wij lagen in Joinville, vlakbij een grote supermarkt met tankstation. De 'schipper'met zijn vrouw is zeker 3x met jerrycans heen en weer gelopen.  Tja en verderop rechtsaf naar Nancy krijgt hij problemen. Op  het hoogste punt bij de tunnel van Mauvages is een vaarstop  vanwege te weinig water en dat zal op korte termijn niet verbeteren. Linksaf is ook geen optie. Dan moet je via de kanalen van Bourgondië met een grote omweg terug, waar binnenkort ook een tekort aan water dreigt. Er zit niets anders op dan het Canal tussen Bourgogne en Champagne weer terug te varen. Hij weet in ieder geval wáár hij op de terugweg kan tanken !

                                                                       MIKO



Zoals de Castellane-toren  het boegbeeld is van het Champagnehuis in Epernay, zo staat in Saint Dizier de toren van Miko. Van de ijsjes op een stokje. Zij vonden uit dat met kokosolie het ijs bleef plakken op een stokje. Opgezet door een Spaanse emigrant in 1920 is  MIKO ( samenvoeging van MI, eerste letters van de zoon van een familielid en de laatste letters van hun hond KO )  uitgegroeid tot een bedrijf met 6000 werknemers in 1970-1980. Zij hebben zelfs 20 jaar lang een wielerploeg gesponsord in de Tour de France. In de jaren 90 kregen de erfgenamen ruzie over de erfenis en het bedrijf is in verval geraakt en  opgekocht door Unilever. Elders, maar wel in Saint Dizier, is een nieuwe fabriek gebouwd.  De toren is nu Mikomuseum en op het oude fabrieksterrein aan de haven zijn een cinemacomplex  en luxueuze appartementen gebouwd. Langs het kanaal is de MIKO-toren een opvallend bouwwerk in een verder niet opvallend stadje. Zoals in Amsterdam worden oude bedrijfsterreinen  nieuwe originele woonwijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten