dinsdag 4 september 2018


MIRAGES  A  DEUX






Iedereen die in Frankrijk is geweest kent het wel. Zit je in alle stilte in de schaduw van een boom een boekje te lezen dan opeens wordt die stilte wreed verstoord door een laagvliegende straaljager van het Franse leger. Ben je bekomen van de schrik dan komt de tweede overvliegen, soms zelfs een derde. Zij vliegen altijd in konvooi.  Boven St Dizier vaar je op het Canal entre Champagne et Bourgogne vlak langs hun thuisbasis. En inderdaad wij mochten van dichtbij hun start ook nog eens meemaken. Vlak achter elkaar stegen twee Mirages op , vlak over onze boot.  Horen en zien verging, alles trilde. En we zijn toch wel wat gewend in Aalsmeer vlakbij Schiphol. Het is hier dunbevolkt gebied dus waarschijnlijk weinig klachten van de bevolking. Maar koop zeker geen  2e huis in de buurt van St Dizier ! 

                                              BAIGNADE  INTERDITE






Niets leuker als het warm is dan zwemmen. In het kanaal doe je dat niet gauw, ondiepe oevers, veel waterplanten langs je benen dankzij het warme weer en in het midden iets meer dan 2 meter diep. Maar een gevulde sluis... Ideaal ! De VNF wil dat natuurlijk niet. Overal bordjes verboden te zwemmen en in de plaatselijke pers plaatsen ze berichten .hoe gevaarlijk het wel niet is. Als grootste probleem noemt de VNF : je kan verdrinken in het troebele water.  En als tweede volgt de kans op leptospirose.  Maar als de sluis  gunstig ligt in het dorp trekt niemand zich iets daarvan aan , dan is het gratis zwemmen. Altijd 3-4 meter water onder je  en een trap om uit het water te klimmen.  En die paar boten  die langs komen , geen probleem. Dan is er ook weer vers water in het 'zwembad'! En de sluismeesters ?  Die wonen al lang niet meer bij de sluis zelf.  Alle sluizen zijn geautomatiseerd. Ze rijden rond en je ziet ze alleen bij sluisproblemen.


                                             EEN   SCHEVE  BOOT  VAREN





Wij moesten wachten op een boot die in de sluis lag. En die boot  ging steeds schever liggen. Een kwestie van zich ophangen leek ons. Dat is altijd de schrik van elke schipper. Bij mij ligt altijd een scherp kartelmes paraat.  Het gebeurt altijd als je wordt afgeleid. Zo is dat ons helaas ook wel eens overkomen. Het duurde minstens één minuut voor het druk heen en weer rennende echtpaar de zaak onder controle had. Met klap kwam het schip schommelend terug op het water en voer rustig de sluis uit. Het waren Engelsen. Wij zouden zeggen sorry we hebben  stom gedaan in de sluis, ons opgehangen!  Maar het klonk heel cool toen ze eindelijk de sluis uit langs ons voeren:  ' Sorry for the delay, but we had some difficulties  with our ropes! "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten