maandag 20 augustus 2018



CANICULE 1






Nederland beleeft deze zomer de ene na de andere hittegolf. In Frankrijk is het nog een paar graden erger. De eerste hittegolf hebben wij overleefd op de Saône, een rivier dus je kan er zwemmen ter verkoeling. Bochtig en met veel bomen langs de oevers. Met behulp van mijn kompas zoek ik een plek uit waar na 12.00 in de middag schaduw is voor de rest van de dag. Het liefst zelfs onder een boom.  Maar dan lig je wel prima voor enkele dagen.  Meestal heeft  een visser die ruim gemaakt vanaf de wallenkant, door ons vanaf het water met een snoeischaar  extra bijgewerkt. Soms eisen ze het plekje op, zij betalen voor een vergunning. Maar wij ook voor een vignet van  de VNF. En mag je overal aan de wal liggen, zelfs op een vissersplek.

                                              DOMMARRIEN






In Dommarien lig je aan een ponton. Met 60 meter snoer kan je via de rustige camping municipale stroom krijgen. Geen winkels, 'plein campagne'.  Later kregen wij een zeilboot langzij, met hun diepe kiel is het voor hen makkelijker om aan mijn boot dubbel aan te leggen dan aan de kade. Op weg van hun thuishaven in Normandie  binnendoor via de  Rhône, Canal du Midi naar Bordeaux en overzee terug naar huis. De schipper  noemde de streek zelfs 'profond campagne'. Volgens het bord van de Halte Nautique zou er 5 km verderop een bakker zijn in Piepape. Maar die bleek al 2 jaar voorgoed  'fermé' te zijn. Eenmaal terug aan boord bleek de rijdende bakker op de camping langs te zijn geweest. Het werden dus crackers, die hebben wij voldoende aan boord. Op het platteland moet je op alles zijn voorbereid



                                                          WESPENPLAAG






Ook in Frankrijk is er dit jaar een wespenplaag. Daar weet Elsbeth alles van. Zij weet blindelings haar glas wijn te vinden als ze met iets bezig is. Zo ook die middag. Opeens klonk het : HELP! Ik rende naar boven. De tafel zat onder de wijn met ergens een dronken wesp die in haar glas was gevallen en in haar lip had gestoken. Gelukkig niet in haar keel. Met prednison en veel ijsklontjes tegen de zwelling en de pijn is het gelukkig goed afgelopen. Sindsdien drinkt ze wijn uit een glas met een dekseltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten