maandag 30 juli 2012

2012-07-28MONTECH

Mieke en Gérard, op terugreis uit Bilbao, bellen op vanuit Lourdes om te vragen waar wij op dit moment zijn. Zij hebben het daar na één dag wel gezien. Wij zijn in de buurt, onderweg naar Montech. Voor ons allebei makkelijk te bereiken. Gérard en ik zijn allebei lekkerbekken en hadden in de rode Michelingids gelezen dat daar een prima restaurant is met een Bib Gourmand (prijs/kwaliteit dus prima in orde). De teleurstelling was groot dat dit fraai verbouwde sluishuis aan de haven dicht was en al een half jaar op een nieuwe eigenaar wacht! Helaas kom je dit in Frankrijk steeds meer tegen. De volgende dag was een maandag de reguliere sluitingsdag voor de andere restaurants maar dan is er (gelukkig!) nog altijd een pizzabus met echt houtvuur, die je altijd op een strategisch punt in een dorp kan vinden. Pizza dus, maar op een eerste klas locatie, op je eigen achterdek.


MONTAUBAN

Een zijkanaal met 9 sluizen leid je naar Montauban. Onderweg waren wij gewaarschuwd voor het 4x hogere liggeld in de haven dan in 2011. De gemeente had per 1 juni de prijzen verhoogd in de 3 jaar tevoren vernieuwde haven met gerepareerde sluizen naar de rivier de Tarn. Deze rivier is vandaar 9 km bevaarbaar met onderweg 3 nieuwe pontons. En dit voor 1.3 miljoen euro. De gemeente wilde wat meer geld terug zien van hun investering. De prijzen liggen nu ook meer in verhouding met andere plaatsen in de omgeving. Ongeveer 1 euro per meter boot, met elektriciteit en water inbegrepen. Deze plotselinge prijsverhoging is vooral de Engels sprekend varenden in het slechte keelgat geschoten. Geen bargain en ‘fair prices’ meer! De stad is oa bekend om zijn jazzfestival. We vielen met onze neus in de boter. Een maffe Italiaan, Matthew Lee, verzorgde aan de piano in de Jardin des Plantes een weergaloze uitvoering met oude rocknummers, ballads en klassieke muziek in rockstyle. Hij heeft een conservatoriumopleiding en komt uit een dorp in Italië, waar ook Rossini geboren is. Achterste voren liggend op de vleugel, speelde hij foutloos, en deed het publiek mee wippen op de soepele gele stoeltjes in het park.

FIETSTUNNEL

De bereikbaarheid van de haven in Montauban met het centrum wordt belemmerd door het spoor. Een tunnel onder de rails is aangelegd, nou tunnel! Beginnend met 2 meter hoog eindigt die aan het eind met slechts 1,60m. Bukken dus, steeds lager eindig je met je neus op het stuur! Overdag de eerste keer al een hachelijke zaak omdat je dit in de gaten hebt en na het concert middernacht is dit onverlicht tunneltje dubbel gevaarlijk. Het kostte ons een half uur omrijden om bij de boot te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten