vrijdag 29 oktober 2010

2010-10-29


Arend belde op dat hij samen met Sonja op doorreis naar Zuid-Frankrijk graag langs wilde komen. Waar liggen jullie met de boot en is er een leuk hotelletje in de buurt ? Een leuk hotelletje? We hebben een heel kasteel voor ze geregeld ! Château de Rouillon in Chartrettes, vlakbij de jachthaven was ons al eerder opgevallen. Wij zorgden voor het diner die avond en zij de volgende ochtend voor het petit-dejeuner voor ons allen in het kasteel. Arend opende de poort, die voor ons al die tijd gesloten was en Sonja verwelkomde ons vanuit het raam van haar suite en het leek of ze er al jaren woonden.



Tijdens het ontbijt op de Louis-Seize stoeltjes besloten we met zijn allen per auto naar Fontainebleau te gaan. Dat waren Elsbeth en ik al van plan maar dan per trein en fiets. Nog geen 5 minuten onderweg in het bos van Fontainebleau was het wel erg druk met auto’s : een vide-grenier was zeer waarschijnlijk… De dames zagen direct een parkeerplaats en hadden al in de gaten dat dit dorp, Bois Le Roi, een ‘Amsterdam-Zuid’ lokatie was. Even kijken kon absoluut geen kwaad, maar daar bleef het natuurlijk niet bij, het was ook kopen. Iedereen met zijn eigen ingekochte specialiteit, Elsbeth kocht zelfs een maritiem jasje voor anderhalve euro. Na het kasteel van Fontainebleau bezocht te hebben, dat zo luxueus door alle koningshuizen vanaf Frans I tot aan Napoleon bewoond is geweest vielen onze inkopen in het niets. Op de terugweg kwamen wij in Moret sur Loing wederom in een vide-grenier terecht. Tja de Tom-Tom van Arend kan je wel om files heen loodsen, maar niet om vide-greniers ! Kortom het was un ‘Bon’ weekend!



Als je lang van huis bent en er zijn veel logé s en geen wasmachine aan boord, dan ben je afhankelijk van ’Laveries’ om de was te doen, in de haven of het stadje waar je dan bent nooit een probleem. Vrijwel altijd vonden wij zo’n Franse wassalon, die ons erg deed denken aan onze studententijd op de Oude Zijds Achterburgwal. Toen brachten wij onze was om de hoek in de Oude Hooghstraat. Wij hebben daar hartelijke vriendschappen gesloten, met name met Jaap en Corrie. Elsbeth blinkt soms niet uit door veel geduld en is opgetogen over de korte wastijd van de enorme machines. Voor 3,80 voor 7 kilo of 8 euro voor 17 (!) kilo is binnen 40 minuten alles gewassen. Het drogen kost 1 euro per 10 minuten. In de Laveries is alles geautomatiseerd en men is onderling erg behulpzaam en ook hier wordt heel wat afgekletst tijdens het draaien van de machines. De was doen betekent voor Elsbeth steevast ook het kopen van de Paris Match. De wassalons hier in Frankrijk draaien beter dan het internet !
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten