dinsdag 19 oktober 2010

2010-10-19


Als je een half jaar onderweg bent, reis je mee met de seizoenen. Het najaar betekent dat eind september : walnoten ! In elke Fransman schuilt wel een scharrelkip Je ziet ze rondlopen met een plastic tasje voor hazelnoten, bramen, paddestoelen en walnoten. Bij de haven van Chartrettes stonden enkele walnotenbomen, waar menig Franse ‘plaisancier’ uit die haven met een pikhaak en een dekzeil op de grond de noten uit de boom schudde. Wij vonden verderop bij een huis onze ‘eigen’ boom,.. alleen op privéterrein met een hek eromheen. Daar laat Elsbeth zich niet door storen ! Achter het gaas lagen de meeste noten en met een hand door het gaas graaide Elsbeth menig noot op.. Ik riep, er komt zo een hond aan vanuit het huis die je in je hand bijt ! Maar daar liet Elsbeth zich niet door storen Er kwam inderdaad een hond , maar aan de ‘onze kant ‘van het hek aangelijnd met de eigenaresse. Zij riep : Ah madame vous aimez bien des noix ? Venez ! Ik heb Elsbeth nog nooit met zo’n rood hoofd gezien. Zij vertelde dat zij en haar man op ‘regime’( dieet) waren en mochten geen noten eten dus wij waren welkom in haar tuin.. Met een grote zak ( door haar geleverd) vol gingen wij weg. Misdaad loont dus !



Tussen St Mammès en Parijs langs de Seine staan vele grote landhuizen, ‘Affolantes’ genaamd, in stijlvolle tuinen. Fantasievol gebouwd als chalet of in de sfeer balnéaire uit Deauville, style Normande, met veel torentjes : eigenlijk met alle bouwstijlen vanaf de middeleeuwen door elkaar. Daar woonden de rijke Parijzenaars s’-zomers. Sinds 1950 ook permanent bewoond. En vanaf het water prima zichtbaar, hekken staan immers alleen aan de landkant.


We waren ze al eerder op onze reis tegengekomen, maar in Parijs zagen wij ze in elke zich respecterende patisserie liggen. De Maccaron, bestaande uit twee ronde meringue schijfjes gevuld met een laagje botercreme met amandelen , jam of wat voor vulling je maar wilt. Niet goedkoop, beperkt houdbaar, maar ze zijn ook te lekker om ze weken te bewaren. Een recept door de Italiaanse patissiers van Catharine de Medicis na haar huwelijk met Henri II in 1532 naar Frankrijk gebracht.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten