woensdag 6 oktober 2010

2010-10-06


Sluismeesters heb je in alle soorten en maten. Vaak bellen ze door dat er een bateau privé aankomt en kan je de volgende sluis zo invaren. Per dag moeten ze gemiddeld een 10 boten sluizen. Zelfs in het hoogseizoen een zeer relaxte baan. Ze wonen vaak bij de sluis, heel rustig, in charmante huisjes met tuin. Vaak hebben ze er nog een handeltje bij met de verkoop van honing, jam, groente of zelfs van wijn. Kom je om 11.55 aan bij een sluis dan mag je er nog wel in. Maar het Dejeuner is voor deze fonctionnaires heilig. Om 12.03 wordt duidelijk gemaakt dat je de schuiven en de sluisdeuren zelf verder moet bedienen, want de lunchtijd is begonnen ! Het is immers midi, desolé !



Frankrijk en zijn Gloire, je komt het overal tegen. Simpel door een gedenksteen in een stadje, dat Jeanne d´Arc daar b.v. op doortocht met haar leger op die bepaalde dag langs is geweest in de 16e eeuw. In Montereau, een stad waar de rivieren de Yonne en de Seine samenkomen is tussen twee bruggen ook een plaquette. Daar vond de laatste overwinning van Napoleon plaats begin 1815 alvorens hij niet veel later zijn definitieve Waterloo in België vond. Daar op die bruggen in Montereau was het natuurlijk een zeer heldhaftig overwinning volgens de gedenksteen. Op de splitsing van de beide rivieren staat zelfs een standbeeld van hem, minder groots trouwens als dat van Kaiser Wilhelm bij de splitsing van de Moezel en de Rijn, in Duitsland, maar wel met zijn bij die laatste overwinning geuite woorden : ‘ het ijzer voor de kogel die mij moet doden is nog niet gegoten.’


Af en toe moet je ergens aanleggen, waar elektriciteit is om de accu’s weer bij te laden. Het gezapig tempo ( 6 km) is ontoereikend om met behulp van de dynamo’s dat voor elkaar te krijgen. Vaak is het bij het ( lage) liggeld inbegrepen of gratis, ook de ligplaats trouwens In Sens was één paal met 8 aansluitingen, waarvan er slechts 3 werkten. In Frankrijk maken ze dingen, gaat dat stuk, nou ja jammer dan, repareren is er niet meer bij. Bij melding bij het Office du Tourisme hoor je dan : Je suis désolé, op zijn Nederlands : je kan de pot op ! In Sens werd voor een 10 boten alles doorgeschakeld op deze 3 prises en het moet gezegd zonder dat er zekeringen uitsprongen. Één huurboot kwam erg laat binnen. Drie dames aan boord hadden hun haar gewassen en liepen met een haardroger naar de paal, probeerden eerst de 5 niet-werkende stopcontacten en haalden daarna de eerste de beste stekker eruit en droogden hun haar zonder iets te vragen of te zeggen. Na afloop staken ze onze stekker er gelukkig wel weer in.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten