zaterdag 1 januari 2011


Afgelopen zomer hebben wij kunnen genieten in Frankrijk van de affaire Bettencourt. Dagelijks stonden er in de kranten nieuwe verwikkelingen. Een Amerikaanse soapserie is er niets bij. Wat begon als een familievete tussen L'Oréal-erfgename Bettencourt ( rijkste vrouw van Frankrijk) en haar dochter, die vanwege de zeer royale giften van haar 87e jarige moeder aan haar veel jongere vriend de societyfotograaf Fancois-Marie Banier (o.a. een eiland ter waarde van 500 miljoen euro) haar moeder tevergeefs onder curatele wilde stellen, is uitgelopen op een serie onderzoeken naar politieke donaties, witwassen en belastingontduiking. Eric Woerth, thans minister, droeg als parlementslid Patrice de Maistre, de financieel adviseur van L'Oréal-miljardair Liliane Bettencourt, voor de hoge Franse onderscheiding van het Légion d'honneur voor aan toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en huidig president Nicolas Sarkozy. Eric Woerth, een bondgenoot van Sarkozy, kwam onder vuur te liggen toen bekend werd dat zijn echtgenote een baan had bij het vermogensbeheer van Bettencourt. Die legde ze onlangs neer om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen. Volgens het huispersoneel, opgeroepen als getuige door de dochter, kwamen er in verkiezingstijd opvallend veel hoge ambtenaren langs die met dikke enveloppen het pand verlieten. Bettencourt wordt beschuldigd van belastingontduiking en van het doneren van te grote bedragen aan de verkiezingskas van de partij van Sarkozy. Woerth was toen dit speelde als minister juist belast met het bestrijden van belastingontduiking én als partijbons ook met fondsenwerving voor de verkiezingskas. Onlangs was hij trouwens als minister ook verantwoordelijk om het plan van verhoging van de pensioensleeftijd van 60 naar 62 ( met succes ) door het parlement te krijgen. Het eiland bleek trouwens nergens in de financiële jaarrekeningen van L’Oreal voor te komen, maar was via een Zwitserse connectie en 3 Societé’s ( waarvan één op naam van Bettencourt) te zijn betaald. De rechtbank van Nanterre, die de zaak van het onder curatele stellen behandelde moet door teveel verstrengelingen en de nodige versprekingen nu alle stukken doorgeven aan die van Bordeaux, op last van de hoogste baas bij justitie. Met de belastingen zijn inmiddels allerlei regelingen getroffen. Moeder heeft dochter op haar beurt weer aangeklaagd. Hun beide advocaten gingen in de rechtszaal bijna op de vuist. Maar volgens de laatste Paris Match zou er een verzoening tussen moeder en dochter op komst zijn en de fotograaf terzijde zijn geschoven. Kortom als wij weer terug zijn in Parijs : wordt zeker vervolgd !


De rechter motor blijft problemen geven. Bij gas geven blijft die motor erg traag reageren. Toch niet weer wat in de schroef ? Met de ervaring in Nevers op zoek naar een duiker. In Melun waren de duikers van de Sapeurs-Pompiers in de Seine aan het oefenen. Snel aangelegd en gevraagd of ze in het kader van de oefening bereid waren mijn schroeven te inspecteren. Pas de problème ! Twee duikers en één op het zwemplateau gingen kijken. Maar helaas hebben zij niets kunnen vinden. Dus toch een probleem met de keerkoppeling, helaas. Voor een fles Beerenburg helaas wijzer geworden.


Het klinkt paradoxaal, maar hoe dichter bij Parijs, des te minder mogelijkheid tot aanleggen. Zo ook op het gedeelte van St Mammès op de Seine richting Parijs. Een paar jachthavens met enkel voorzieningen voor boten tot 9 meter, waar wij niet welkom zijn. En zowaar een ponton bij een Auberge met een groot terras. Je mocht daar aanleggen en we hebben daar simpel, maar goed gegeten in Auberge de la Tour de Nesle
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten