zaterdag 1 januari 2011

2011-01-01


Lagny is niet erg groot men er is maar één grote winkelstraat. Heeft Auxerre een 40.000 inwoners, Lagny doet het met de helft. Maar de overdekte markt daarentegen is veel groter en de kwaliteit van waren erg hoog. Zondagochtend is het er geanimeerd druk. Op de doordeweekse markt zie je schoolklassen zeer gedisciplineerd, een ouder kind met een jongere aan de hand, met de juf langs de kramen lopen en om de beurt moeten zij de waren benoemen. Dat zie je nou nooit op de Albert Cuyp !


Verderop ligt Lagny, waar de Marne vrij breed is. Je ligt tussen twee bruggen, aan een nieuw ponton. Langs een fraai gebouw wat eens het plaatselijk badhuis was. Alleen voor de elektriciteit moet je betalen ( 5 euro). Tussen die bruggen bivakkeren 50-100 zwanen, die als ze allemaal tegelijk wegvliegen bij het ‘starten’ met hun vleugels hard op het water slaan onder met enorm lawaai. Wel een fraai gezicht, die KLM-vloot !


We hadden graag wat langer in Lagny willen liggen, maar vanwege werkzaamheden aan de barrage in Meaux moest de waterstand tussen de sluizen verlaagd worden en was het voor ons ook noodzakelijk het pand daartussen te verlaten. Na enkele dagen achter een sluis te hebben gelegen vonden wij een prima ligplaats in het kanaal in een soort werkhaven van een pas aangelegd park. Met prachtig uitzicht op een vallei, waar in de verte de Marne stroomt. Tot 1970 stond in die vallei ( vlakbij Parijs ) een ziekenhuis. Nu is er een natuurpark in ontwikkeling van 65 hectare, waarvan sinds kort 25 ha overdag open is voor het publiek, het Parc de la Haute Ile in Neuilly-sur-Marne. Er zijn 6 schuilhutten gebouwd, van waaruit de 60-80 soorten vogels ongestoord bekeken kunnen worden. Men heeft ook sporen gevonden van nederzettingen teruggaand tot 6500 jaar vóór Christus. Ook die bevindingen worden verwerkt om hier een groot educatief park van te maken. We lagen in de werkhaven van het park gescheiden door een hoog hek. Gelukkig hadden vissers een paar stoeltjes in de bosjes achtergelaten en met behulp daarvan konden wij (voor de zoveelste maal !) over een hek klimmen tot stomme verbazing van de wandelaars. Na 6 uur ’s-avonds hadden wij het park voor ons zelf.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten