zaterdag 1 mei 2010


Wie in Frankrijk wil varen moet, net als op de autoroute, ‘péage’ betalen . Je kan voor een paar dagen een aantal maanden of voor een jaar betalen. Doe je dat voor de 31e maart van het lopende jaar dan krijg je 10 % korting. Dit kan je per internet vanuit Nederland regelen en betalen. Het vignet thuis uitprinten en bij de eerste sluis in Frankrijk in Givet werd ik verwelkomd door de sluiswachter : Ah, vous êtes monsieur Gorter d’Aalsmeer, bienvenue !.



Na Givet bij de Franse grens krijg je een telecommande, een geel doosje met zendertje, om alle sluizen zelf te regelen. Dit werkt fantastisch.. Een 200 meter vóór de sluis druk je op een knop en het schutten van de sluis wordt in werking gesteld. Als er net een boot uit de sluis gekomen is, heb je ’t geluk dat je zo de sluis kan binnen varen. Heb je pech dan ben je een half uur extra kwijt. Heb je extra pech en zit je achter een Péniche die met 5 cm tussenruimte voor, achter en aan de zijkanten zich erg langzaam in een sluis wurmt. We hebben zelfs nog achter een Péniche gevaren die kilometers achteruit voer omdat hij niet kon keren in het smalle kanaal. Is er iets mis met een sluis dan is er bij een centrale post precies bekend waar dat is en er wordt direct een sluiswachter gestuurd om de zaak te verhelpen.




De eerste tunnel in Frankrijk zullen wij niet gauw vergeten. De tunnel van Ham. Het druipt daar net zo veel als in de ( Belgische) grotten van Han., met onregelmatig uitgehouwen muren en veel druipende stalagtieten . Goed voorbereid hadden wij de tent naar achteren geklapt, schijnwerper aan ( er is daar geen verlichting ) en het fototoestel in de aanslag.. Halverwege veel lawaai en ja hoor .: de staanders van de zonnetent achterop waren wij vergeten weg te halen….. De linker is nu iets krommer dan de rechter. We willen het er niet meer over hebben !
Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Ton en Dicky Wilhelm18 mei, 2010

    Wat buitengewoon leuk, een wbsite met zoveel leuke tekeningen. Mijn complimenten. Plezierig ook om zo te volgen. Niet alleen nieuwsgierig naar een volgende route maar ook steeds weer naar de volgende tekeningen die kennelijk met veel humor worden gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen