zaterdag 1 mei 2010


Op de weg naar Parijs vanuit Nederland via de Maas is de jachthaven van Reims een absolute stop waard. Je bent 500 meter verwijderd van de beroemde kathedraal en het centruim . De jachthaven is daar helaas wel ingebouwd tussen snelwegen. Een soort bermtoerisme aan het water met veel herrie. Wij hebben in Reims een usb-stick van SFR gekocht om prepaid te kunnen internetten. Een bron van ergernis blijkt later, vaak geen verbinding en als die werkt erg traag en dus erg kostbaar. Wij hebben wel kunnen internetten ( tip van VVV) bij een ‘Mekkedonnaltzzz’. Zeer snelle verbinding zit je daar voor een grand café van een euro uren te internetten. Mac Donalds zit niet alleen langs snelwegen , maar ook in het centrum van steden, zelfs om de hoek van de kathedraal in Reims. Zo brachten wij een ochtend door met internettende zakenmensen, spijbelende scholieren en zwervers die gratis van de toilletten gebruik maakten.



Sluizen in Frankrijk zijn in dit gebied van Freychinet-formaat, 38,50x5,05 meter, het ouderwetse spitsformaat, waarop die sluizen toentertijd werden gebouwd.. Het erin- en uit varen van een zo’n spits is millimeterwerk en duurt lang, zoals wij een paar keer hebben meegemaakt. Wij doen dat natuurlijk veel sneller. Alvorens onze boot aan de middenbolder vast te zetten, hebben wij de hendel om de sluisdeuren te sluiten al in werking gezet.. Elsbeth legt vervolgens aan, houdt de lijn strak en ik duw met een pikhaak tegen de andere kademuur de boot recht.. Zo trekken en duwen we ons Frankrijk door.



Na Reims vaar je in het champagnegebied richting Epernay. Als je al die kale stokken keurig in gelid op de heuvels rondom ziet, dan moet er nog veel gebeuren dit jaar, willen wij Champagne uit 2010 kunnen drinken !
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten