donderdag 6 mei 2010

2010-05-06


Liggeld is in Frankrijk is meestal niet hoog . Weliswaar rekent Parijs , waar wij naar toe gaan, ca 30 euro per dag ( in mei). In Epernay, aan het begin van de bevaarbare Marne, heb je de Societé Nautique d´Epernay uit 1879, met roeiclub en 2 overdekte tennisbanen met bar en clubhuis. Zij rekenen 1,60 euro per meter. Maar je wordt in de bar uitgenodigd een glas Champagne als aperitief om 18.00 uur en een bezoek aan het Champagnehuis Castellane met een enorme hoge (uitzicht)toren over de wijnvelden en waar je bijna onder ligt afgemeerd. Dat vind je in Nederland nu weer niet aangeboden ! Je krijgt ook gratis mogelijkheid tot internet via WIFI. in het clubhuis. Aan de tekening heeft Elsbeth dit keer weinig werk gehad. Die hadden ze al gemaakt en hing aan het clubhuis.


In Chateau-Thierry hebben wij gelegen aan een (rustige) kade van een chartermaatschappij, waar nog geen enkele huurboot te bekennen is. Behalve één met een Australische vlag, die overwinterd heeft in Parijs, bewoond door een echtpaar, waarvan de man nog tot zijn 12e in Nederland heeft gewoond alvorens te emigreren. Wij waren uitgenodigd op de koffie. Zij vertelden onderweg te zijn naar Nederland ( let op ze komen in Gouda, Delft, Leiden en Amsterdam). Hun boot is een type Connaisseur en heet BurraBilla. Gekocht door 4 echtparen, die ieder 4 maanden op de boot mogen vertoeven. Zij hadden het geluk dat hun 4 maanden in Parijs begon. Het is een boot, waarvan het hele dak naar achteren geschoven kan worden. In de zomer is je hele kamer terras, maar ’s-winters door de slechte afsluiting opzij met borstels , waarlangs de dakconstructie glijdt, nogal luchtig. Met 2 straalkachels en alle gaspitten aan van het kooktoestel was in de sneeuw afgelopen winter nog bibberen aan boord. Het is toch wel stoer om op je 75e aan dit soort omgekeerd ‘backpacken’ te beginnen! Na ook nog eens 24 uur vliegen vanuit Sydney. Elsbeth vertelde daarop het niet leuk te vinden, dat onze dochter Noortje nu ook ergens in de lucht hing na een week langer in Los Angeles te moeten blijven vanwege de vulkaanuitbarsting op IJsland.. Geen probleem zei Robert, kijk maar naar boven, op de BBC-Worldservice had hij die ochtend gehoord dat alles weer vloog. En ja hoor, hoog in de blauwe lucht waren allemaal strepen van vliegtuigen te zien. Even later belde Noortje op dat ze met haar vrienden veilig in Amsterdam was aangekomen.


Je spreekt af met de sluismeester tot waar je die dag wilt varen. Wij wilden naar La Ferté-sous-Jouarre. Door hem werd dat ontraden vanwege wat vervelende incidenten : stenen gooien en losgooien van boten. Zo kwamen wij op zijn advies 100 meter vanaf de sluis te liggen aan een klein ponton bij de brug van Saacy-sur-Marne. Een leuk stadje met boulanger, boucher en een klein supermarktje. Het was prachtig weer en wij hebben daar 2 dagen gelegen (klusdag ingelast). ‘-Avonds kwamen er twee Duits sprekende ‘piloten’ die vroegen of ze vanaf onze privéjachthaven gebruik mochten maken voor opname met een minivliegtuig met camera. We hoefden niet bang te zijn. Wij konden ze vertellen dat het luchtruim weer vrij was : immers Noor was ook weer terug uit de VS! Het vliegtuigje vloog onder de brug heen en weer en scheerde steeds vlak over onze boot. Het filmpje zou op Youtube komen. Zie : http://www.crazyhorst.de/ of http://www.rcmovie.de/. Wij hebben het nog niet gezien. Kijk maar eens en hou ons op de hoogte. Later op de prachtige avond maakten wij een wandeling en werden door de ( Algerijnse ) buurman uitgenodigd voor een biertje. Hij zat met de hele familie te barbecueën en begreep niet waarom wij naar Parijs wilden. In die lawaaierige en smerige stad, terwijl bij hem voor de deur wij op de mooiste plek van Frankrijk lagen ! Laat de boot maar loiggen, ik let wel op, dan kunnen jullie elke dag met de trein op en neer naar Parijs. Het was een ontzettend gezellige avond en na afloop kregen wij een fles wijn mee en werd in het donker verse laurier geplukt uit een boom voor de ‘pot au feu’. Wij hadden helaas niets meer Nederlands bij ons dan een potje pindakaas van Calvé ! Ik heb ze het recept voor satésaus erbij gegeven.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten