maandag 17 mei 2010


De haven van het Arsenal, midden in Parijs bij de Place de la Bastille, is heel levendig. Je ligt er geweldig. Eigenlijk is het geen haven, aan beide oevers zijn ligplaatsen, ’s-nachts bewaakt door 2 gardiens met honden, maar is ook een doorvaartroute van de Seine via het Canal St. Martin naar het Bassin de la Villette , waar vroeger een overslagplaats was voor alle goederen voor Parijs. Vrachtvaart en enorme rondvaartboten varen hier door het kanaal, waarvan de sluizen tot 23.00 uur open zijn.. Er liggen hier veel ‘vaste ‘ bewoners en overwinteraars, van alle soorten en nationaliteiten, op gekochte 2e hands huurboten of op zogenaamde barges, oude boten, type tjalk of bunkerschip, meestal uit Nederland afkomstig van 18 tot 30 meter, omgebouwd tot permanente woonverblijven. Wij kregen een plek aangewezen tussen een tjalk en een Super van Craft en we hebben onze boot er´ met de hand ´ tussen moeten wurmen. Het zwaard van de tjalk zat met een erg uitstekende bout vast. Onze Hollandse buren hebben Parijse eigenaren, die de boot op franse wijze de boten zomerklaar maken. De buren van de tjalk komen zondags om 2.00 uur per rollerskates. Zij nemen dan deel aan de zondagse rollerskate-middag. Honderden Parijzenaars vertrekken vanaf de Place de la Bastille en maken een tocht langs de door de politie verkeersvrij gemaakte kades langs de Seine, gevolgd door maar liefst 3 ambulances ! Boven langs de kades bij de haven staan vanaf de Place de la Bastille tenten voor permanente tentoonstellingen. Nu is er een Brocante- en Antiekmarkt gaande. Helaas is op die kade ook het Bureau de Police gevestigd : veel herrie van luide sirenes van vertrekkende politieauto’s. Maar om 5 uur ´s-middags , zittend op je eigen achterdek , genieten we na een dag Parijs van alles wat er om ons heen gebeurd in zo’n grote stad.



Zoals vorig jaar in Berlijn, verkennen wij nu de stad Parijs per fiets. Onze eerste tocht ging langs het sluisje en de kades langs de Seine richting Ile de la Cité . Kapitale appartementen hoog boven de kades en onder de bruggen doorfietsend zie je tentenkampen van clochards, die zich rond een houtvuur warm houden..



Eén van de tips die ik van Jack in Meaux had gekregen was om een prepaid Frans telefoonnummer aan te schaffen, makkelijk als een sluis niet werkte en marifoonverbinding niet mogelijk is. Stomverbaasd ging in Parijs opeens mijn Franse telefoon af : dat was Jack, die al een uur aan het dobberen was op de Seine. Er was een blokkade van binnenvaartschepen, één kilometer vóór de sluis van het Arsenal. Navraag bij de Capitainerie : er naar toe varen aandringen en vriendelijk om doortocht vragen als plezierjacht zijnde, mast omlaag en langzaam doorvaren. Omdat de Piëtas laag genoeg was om onder een touw tussen 2 schepen gespannen door te varen waren ze snel in het Arsenal. Twee dagen later was de blokkade er nog steeds en hebben zij dezelfde truc herhaald om verder richting Bourgondië te kunnen varen. We hopen elkaar daar deze zomer nog ergens tegen te komen.
Posted by Picasa

2 opmerkingen:

  1. Met veel plezier lees ik jullie belevenissen. Lijkt me heel apart, met boot en dan ook met de fiets door Parijs en al die mensen die je steeds maar weer ontmoet, haven in haven uit.
    Wij deden dat op het IJsselmeer met de kinderen, maar dit is wel even wat spannender.. alhoewel wij dat toen al heel geweldig vonden.
    Beetje late reactie trouwens van mij, maar heb in mijn mailtje al uitgelegd hoe of wat.
    Veel plezier en mooie zonnige dagen!! Vandaag begon het er op te lijken, heb 2 uur getennist buiten.
    Wim maakt het goed.
    xx Gonke

    BeantwoordenVerwijderen