dinsdag 11 mei 2010

2010-05-11


Na Epernay, het begin van de bevaarbare Marne hebben de sluizen schuine wanden, voor plezierboten lastig aanleggen. Daarom heeft de VNF, de Franse versie van onze Rijkswaterstaat, een ponton met drijvende vlonders aangelegd midden in de sluis, door Elsbeth direct aangeduid als ILE FLOTTANTE. Dat is haar lievelingstoetje en ook nu zijn dit haar lievelingssluizen : vastleggen en de rest gaat vanzelf !



Meaux is een echt Frans stadje met geschiedenis. Van juni tot september vindt er ’s-avonds een groot historisch spektakel plaats over de geschiedenis en de ‘Gloire de la France " en de rol van Meaux in het bijzonder. De meeste mensen kennen Meaux alleen van de brie en de mosterd. Het is een zeer gastvrije stadje voor boten die gratis en met alle voorzieningen aan pontons, dichtbij het centrum, kunnen liggen. Wij lagen met andere Nederlanders en een Franse boot een aantal gezellige dagen bij elkaar. Er werd geklust en koffie gedronken en tot Elsbeth’s genoegen werd zij om 17.00 uur uitgenodigd door Anke op de Piëtas om languit in heerlijke stoelen naar de soap ‘As the World Turns’ te kijken. Elsbeth had al wekenlang die serie gemist en was erg benieuwd hoe het nu met Carly was. Voor het mooie uitzicht was geen belangstelling meer. Ik dronk met de echte Jack, niet die van Carly natuurlijk, maar die van Anke in de tussentijd op het achterdek een biertje. Hij had veel tips en had al veel door Frankrijk gevaren en we zouden elkaar in Parijs weer treffen.



Na een overnachting in Lagny-sur-Marne zijn wij langs mooie villa’s gevaren richting Seine en zo voeren wij Parijs binnen. Het weer werd slechter, het begon te waaien en te regenen. Gelukkig geen sneeuw, zoals die dag in de Pyreneeën en niet zoveel wind als aan de Côte d’Azur. Wij hebben alvorens het Port d'Arsenal binnen te varen op ruw water, dankzij de wind en de vele rondvaartboten en vrachtvaart te vergelijken met het Amsterdam-Rijnkanaal , een tochtje gemaakt langs alle monumenten aan de Seine tot voorbij de Eiffeltoren. Het weer was echt een ‘sneeuwbal’ waardig.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten