dinsdag 1 juli 2014

2014-7-1AILSA

Onze eerste stop na een uurtje varen vanuit Toulouse was Mongiscard. Daar lag de AILSA, een in Engeland gebouwde boot, type péniche. Een boot zonder haast, net zoals de onze. Want de Ailsa was een aantal weken eerder vertrokken uit Toulouse en niet veel verder gekomen dan Mongisgard. Een apéro bij ons, de volgende dag bij de Aisla. Zullen we een pizza laten komen van de overkant? Nee, dat maak ik zelf wel, zei Sally. Tijdens het nuttigen van haar homemade pizza kwam een Kedgereee met gerookte zalm ter sprake. Dat kenden zij niet. De volgende dag maakte ik dat. Enzovoort!!! Vijf dagen lang. Elke dag laadde zij hun accu's op met de generator en mocht ik ook via een verbinding daarvan gebruik maken. De laatste dag aten wij Chinees, zoals de moeder van Mike het hem geleerd had. Een culinair weekje met mensen die door Frankrijk varen zoals wij dat ook doen.

 
RECEPTEN AILSA

We hebben veel van Mike en Sally geleerd. B.v. oud stokbrood, bewaar het in een plastic zak, snij het in zeer dunne plakjes. Je legt het onder de grill 1 minuut, niet veel langer zoals Elsbeth je wil laten geloven. En je hebt heerlijke knapperige toastjes. En dan het dessert. Zie de tekening. Een veel belovend begin van de reis deze zomer.
 

 
WASPLAATS MONGISCARD

Tegen de avond meerde een overvolle kano af bij de eeuwenoude overdekte wasplaats van Mongiscard in het kanaal. Een Franse ex- marinier, en retraite, stapte uit. Hij maakte zijn slaapplaats klaar, at een pizza aan de overkant en ging slapen. Het was in de wasplaats een smeerboel, dankzij eenden, ratten en ragondins (beverratten). Hij zei, ragondins zijn vegetariërs, ratten hak ik hun kop af en eenden stuur ik weg. We konden hem nergens mee helpen, behalve met een kop koffie de volgende ochtend, voor hij vertrok op zijn weg vanuit Sète naar Bordeaux per kano. Sluizen deed hij op zijn eigen manier. Hij trok de kano op het land en met een karretje, dat hij voorop zijn kano vervoerde trok hij zijn kano langs de sluis. Een jaar eerder had hij de Vierdaagse van Nijmegen gelopen, volgend jaar gaat hij de Mont Blanc beklimmen. Zelfs de eenden waren beduusd van zijn plannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten