zaterdag 26 juli 2014

2014-07-26

 


STEIGER OF FIETSPAD?

Je kan vanaf Sète naar Bordeaux fietsen langs het kanaal. Er bestaat een boekje (ook verkrijgbaar bij de ANWB) met alle informatie over deze vlakke tocht van ruim 400km langs het kanaal. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Bij het aanleggen van je boot in Carcassonne langs de houten steiger krijg je het direct aan de stok met fietsers. U mag niet fietsen op een steiger. Jawel hoor want het is een fietspad, nee steiger, nee fietspad! Later bleek dat de gemeente Carcassonne bij het aanleggen van de haven de steiger voor de boten gewoon over het fietspad heeft aangelegd. Het fietspad verleggen was teveel moeite. Voor ons lag een klein bootje waarvan de eigenaar een tafel met 2 stoelen op de steiger neerzette om te lunchen. Dit leidde tot files. Bij het van boord gaan altijd goed naar links en naar rechts kijken. Levensgevaarlijk om aan land te gaan!



MET EEN KOETSJE DOOR CARCASSONNE

Uit het vorige stukje blijkt dat Carcassonne weinig op heeft met een haven in het Canal du Midi. Het komende jaar is het zelfs niet meer mogelijk om je boot te laten overwinteren. Dat leverde te weinig op. Zeer tot teleurstelling van de vele Engelse boten. Ryan Air vliegt geregeld van Carcassonne naar Engeland. Er rijden twee elektrische auto's rond in de benedenstad met een uiterst vreemd design. Wij dachten eerst aan een taxi, speciaal zieken- of bejaardenvervoer. De bestuurder zag ons kijken, stapte uit en nodigde ons uit voor een ritje. Graag een ritje naar het museum. Dat bevond zich immers aan de andere kant van de stad. Onderweg vertelde de chauffeur dat deze dienst alleen in de zomermaanden rondreed gedurende de hele dag en dat er niet veel gebruik van werd gemaakt. Begrijpelijk, want zo groot is de stad nu ook weer niet. Iedereen wil alleen maar naar de middeleeuwse vesting. Na de Eifeltoren in Parijs de meest bezochte toeristische attractie in Frankrijk. En daar mogen de koetsjes niet komen!



DINER D'ÉTAT À ÉLYSÉE POUR D-DAY

D-day vond plaats op 6 juni 1944, 70 jaar geleden. Reden om dit jaar deze dag groots te herdenken in Parijs. Alle belangrijke staatshoofden werden uitgenodigd. Als slot natuurlijk een staatsbanket in het paleis van president Hollande, het Elysée. Met alle wensen van de genodigden is rekening gehouden. De Engelse koningin houdt te veel van paarden, dus geen paardenvlees. Ook geen kikkerbillen maar ze is weer gek op foie gras! De meest exquise grand cru wijnen werden uit de goed gevulde kelder gehaald. Behalve voor prins Phillip: die drinkt alleen (Engels) bier. En als slot komen de kazen op tafel, fromage klinkt meer gourmand! Er is gekozen voor een camembert, dit keer uit Isigny, een van de eerste bevrijde steden in Normandië. Voor een wat drogere Roquefort. Voor een Comté uit de Jura, de koning der bergkazen met een speciaal aroma al naar gelang de grasweiden, waar de Montbéliard koeien gegraasd hebben. Voor een Reblochon, een gewassen korstkaas uit de Haute Savoie, ten zuiden van Genève. De Alpenboeren moesten een deel van hun melk destijds afstaan aan de grondbezitters. Daarom werden de koeien "half" gemolken. Daarna nog een keer, blocher is melken, reblocher voor de tweede keer. Daar maakten zij stiekem kaas van, de Reblochon. En de laatste kaas was een Valencay. Een afgestompte pyramidevormige geitenkaas, in as gewikkeld om bacteriegroei tegen te gaan. Het verhaal gaat dat Napoleon na zijn mislukte veldtocht in Egypte op bezoek in Château Valençay bij het zien van deze kaas in pyramidevorm zei 'niet nog een pyramide' en hakte met zijn sabel de top eraf. En zo ontstond de huidige vorm van het kaasje.
Al deze kaasjes zijn tesamen een klassieke keuze. Wij hebben in Carcassonne bij de kaasboer in de overdekte markthal bij de kaasboer deze combinatie uitgeprobeerd en werden door hem gefeliciteerd met de keuze! Misschien wel klassiek, maar ook erg lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten