zondag 20 juli 2014

2014-07-20


BRAM

Naar Bram toe lopend vanaf het kanaal zie je de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën. Bram is een klein stadje met een typische stedenbouw uit de Languedoc. Het is gebouwd in 'circulades'. De huizen zijn in concentrische cirkels rond de kerk gebouwd. In 1210 is Bram het strijdtoneel geweest van één van de bloedigste episode van de kruistocht tegen de Catharen. Heden ten dage vecht de islam tegen de islam die zich minder islam gedraagt, toen rond 1200 vond de paus het nodig gewelddadig op te treden tegen christenen, die zich minder christen gedroegen, de Catharen of Albigenzers genaamd die in deze streek woonden. Toen wij er waren bezochten wij de tentoonstelling van de oorlogsfotograaf Kopa. Met foto's uit de Spaanse burgeroorlog is hij beroemd geworden. Na die oorlog zijn veel Spanjaarden gevlucht naar Frankrijk. In allerijl werden er kampen gebouwd. Zo ook bij Bram. Het leven daar heeft hij gefotografeerd. Daar ging deze tentoonstelling over. Het kamp, 2 km buiten Bram, mochten de gevluchte Spanjaarden alleen onder begeleiding verlaten naar het Canal du Midi, 3 km verderop om de was te doen. Deze kampen waren gelukkig na een paar jaar niet meer nodig. Er is nu niets meer van terug te vinden, behalve het kleine kerkhof, nu gelegen midden in de tarwevelden. En veel Spaanse nazaten. Als andere herinnering de foto's van Kopa.



IL FUME DEEL. 2

In Bram lagen wij in de verhuurhaven van Nicols met een klein restaurantje met terras. In de namiddag stopte er een auto, een Franse familie stapte uit, maar de motor bleef aan. Wel een paar uur lang. De reden?  De ijskast in hun gehuurde boot was nog niet koud genoeg. Tja en dan maak je maar gebruik van de airco in je auto om je bier en wijn koel te houden. C'est normale, n'est pas?



LA MONTAGNE NOIRE

Het dankt zijn naam aan de donkere bossen aan de noordkant. Atlantische en mediterrane luchtstromen ontmoeten elkaar daar en zorgen voor veel bewolking en een donkere schaduw boven dit gebied. Aan de noordkant regent het 7(!) maal zoveel, aan de zuidkant net zoveel als gemiddeld in Nederland. Dit 'Zwarte Gebergte' is een uitloper van het Centraal Massief. Slechts 20 km ten zuiden hiervan beginnen de noordelijke uitlopers van de Pyreneeën. Deze smalle corridor is aanleiding tot het ontstaan van veel wind. Meestal vanuit het westen met een kracht van altijd minstens 6 Beaufort of meer. Dat hebben wij vele malen meegemaakt. De bouwer van het Canal du Midi, Jean Paul Riquet kwam op het idee het water in de vele riviertjes te kanaliseren naar spaarbekkens 60 km verderop om zo het kanaal van water te voorzien. Vanuit Villesequelande, vlak voor Carcassonne heb je een prachtig gezicht op het Montagne Noir en de donkere wolken erboven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten