zondag 5 mei 2013

2013-5-5


SLUISOPONTHOUD

Het is na ons vertrek uit Toulouse weer even wennen met het sluizen. De eerste sluizen zijn automatisch. Dat schiet lekker op. Betreed je een ander departement, dan zijn er weer andere systemen. In de streek van de Languedoc-Roussillon zijn er weer echte sluismeesters. Dat gaat ook snel. Tenminste als ze paraat zijn. Bij één sluis duurde het wel erg lang voor er iemand verscheen. Elsbeth is aan land gegaan om de sluismeester te zoeken. Ze vond haar, bezig haar baby te voeden! Elsbeth bood aan de voeding over te nemen, zodat zij de sluis in werking kon zetten. Maar dat vond de moeder geen goed idee…

BERMTOERISTEN

Langs het Canal du Midi is later een autoroute  A61 aangelegd. Soms loopt die vlakbij het kanaal. Zoals in Port Laragais. Vroeger stopten we daar met de auto bij het wegrestaurant voor een kop koffie. En nu weer, maar dan met de boot. Hetzelfde bord als langs de snelweg staat ook bij de ingang van de haven. We slapen er ongeveer tussen de vele internationale vrachtwagens. Aan boord maken we ongegeneerd gebruik van  de WIFI van het vlakbij gelegen hotel.

CASTELNAUDERY

Beroemd om zijn Cassoulet, een boerenstoofschotel met witte bonen en eendenbout en worst. De laatste tijd in de kranten ook in het nieuws vanwege het sluiten van SPANGHERO. Dat is een vleesverwerkend bedrijf met 250 arbeiders. De eerste klap was het verwerken van met paardenvlees gemengd rundvlees uit Nederland. In de kranten was men woedend vanwege het trage optreden van onze minster van landbouw in deze zaak. Omdat de klant Lidl het contract niet verbrak, kon men doorwerken. De genadeklap kwam 2 maanden later. Men vond in de koelcellen 50 ton (!) foutief geslacht lamsvlees uit Engeland, niet geschikt voor menselijke consumptie. Nu is het over en uit voor SPANGHERO. Op mijn vraag of het ook mogelijk is dat in de cassoulet paardenvlees zit kreeg ik het antwoord dat die kans fifty-fifty was. D.w.z. één paard in één eendenbout of in één worst…. Castelnaudery is verder een leuk stadje, ook om met de boot te liggen. Er zijn goede voorzieningen. Vlakbij de capitainerie heb je goede WIFI en je ligt veilig vlakbij het politiebureau met gratis muziek uit de muziekschool. Het is wel een kale boel. De prachtige (maar helaas ook aangetaste) platanen zijn vorig jaar gekapt. Rond de haven zijn zielige kleine boompjes geplant. Over 50 jaar moeten we daar nog maar eens terugkomen voor wat schaduw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten