vrijdag 24 mei 2013

2013-05-24


DE HUURVLOOT KOMT LOS
Richting Carcassonne komen we steeds meer huurboten tegen. Dat betekent dat het sluizen langer en langer gaat duren. We laten de huurboten met kapiteins met echte kapiteinspetten op altijd voorgaan. Ze proberen links aan te leggen in de sluis. Ditmaal eindigde het er in dat een deel van de bemanning de punt van de boot op de linker oever vastmaakt en rest van de bemanning de boot achter op de rechter oever naar zich toe trekt. Die dwarse manoeuvre kenden we nog niet. Als ze na 20 minuten  eindelijk aan één oever vastliggen gaan wij de sluis in. Sluismeesters staan er hoofdschuddend bij, maar helpen niet. Geen leuker vermaak dan leedvermaak.


LA MARIAGE POUR TOUS
Als Fransen het ergens niet mee eens zijn dan gaan ze demonstreren. In Parijs op een zaterdagmiddag hebben wij bij de Place da la Bastille er soms vier tegelijk meegemaakt. Maar wat Frankrijk nu erg bezig houdt is ‘le marriage pour tous’. Mensen van gelijke sexe mogen pas sinds kort trouwen en kinderen adopteren. Vóór de wet werd aangenomen is er in het hele land gedemonstreerd onder de naam ‘Manif’. Het heeft niet alleen tot vechtpartijen met de politie geleid, maar zelfs in de Franse Tweede kamer gingen politici met elkaar op de vuist. Vooral rechtse katholieken konden zich niet inhouden. Het boegbeeld van deze homophobe beweging is Frigide Barjot…. Dat is haar bijnaam. Ze heel heet eigenlijk Virginie Merle, is getrouwd, met een man uiteraard en heeft twee pubers thuis. Ze werkt in een nachtclub. Zij is voor condoomgebruik en vóór abortus. Maar twee mensen van dezelfde sexe mogen van haar wel samen wonen, maar niet trouwen. De homo’s en lesbo’s moeten volgens Frigide Barjot gewoon frigide blijven. En mogen ‘in het belang van het kind’ geen kinderen opvoeden. Als ze consequent zijn moeten zij ook demonstreren tegen scheiden. Ook in het belang van het kind !Het katholieke Frankrijk behoort tot één van de laatste landen in Europa waar het ‘mariage pour tous’ wettelijk is geregeld. Maar onder leiding van Frigide Barjot demonstreert me rustig verder.
 

CARCASSONNE
Het zuidwesten van Frankrijk staat bekend om zijn socialistische gezindheid. Dat houdt ook in dat men de SDF (Sans Domicile Fixe, zwervers dus, maar men is gek op afkortingen in Frankrijk) geen strobreed in de weg legt. In Toulouse zijn alleen al 6000 zwervers. De meeste met hond. Die worden op kosten van de gemeente gevaccineerd Mochten hun bazen een strafbaar feit plegen, dan zal de politie ze niet snel arresteren. In Nederland bestaan dierenasiels, maar in Frankrijk kennen zij die niet. En wat te doen met een hond op het politiebureau? In Carcassonne  zijn ook veel zwervers met honden. Wij lagen de eerste dag net na de sluis en konden in de zonnige namiddag ‘meegenieten’ van een bijeenkomst van meer dan 20 zwervers aan de overkant, met (af en toe vechtende) honden. Daarna gingen hun eigenaren op de vuist.. Zuipen, spuiten, piesen, poepen. En dan heb ik het niet alleen over de honden. Een berg stinkende afval blijft achter. Gelukkig ging het om zes uur regenen en waren ze snel verdwenen. Toen wisten wij nog niet, dat in restaurant van het hotel, waar wij voor lagen omgetoverd was tot een discorestaurant met karaoke. De volgende dag zijn wij verhuisd naar een plek na de sluis en hadden wij nergens meer last van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten