zondag 6 mei 2012

2012 - 5 - 6CANAL DU CENTRE

Dit is het enige kanaal in Bourgogne dat wij nog nooit hebben bevaren. In alle vaargidsen staat als maximale doorvaarthoogte voor de meeste kanalen 3.50 m, ongeveer onze hoogte, behalve in het Canal du Nivernais en het Canal du Midi: daar is het 2.70m. Vergeet de 3.50m  maar! Op het Canal des Ardennes hadden wij al een hoogte van 3.20m meegemaakt. En op het Canal du Centre is het al niet beter. Één brug staat zelfs in de gids al aangegeven als 3.40m. De rest is net iets beneden de 3.50! Dat betekent voor ons de zijkanten van de tent altijd los en de boel zo nodig bij een brug naar voren klappen, dan zijn wij 3.00m hoog.

Voor op de punt heb een meetlat met een balletje bovenop. Als die onder de brug kan, gaat alles goed. Tenminste als de brug recht is!

Je blijft altijd opletten. Zo is het ons gelukt honderden bruggen te passeren zonder kleer/tentscheuren. Totdat, en het gebeurde op het Canal du Centre op de laatste 30 km. Het regende en het balletje ‘zei’ naar voren met de tent. Elsbeth was grieperig en schuilde onder de tent voor de regen toen we onder de brug doorvoeren i.p.v bovendeks alles in de gaten te houden! De rest zullen we jullie besparen. Na een tijdje zei Elsbeth, nu is het klaar, schrijf er maar een leuk blogje over! De gaatjes in de tent hebben we dicht gemaakt met lijm voor rubberboten en Ducktape. De verwrongen roestvrijstalen stangen heb ik weer enigszins in model gekregen dankzij de METHODE PETER V H. met behulp van een picknicktafel. Hij heeft het ons ooit eens voorgedaan! Een kwestie van duwen en trekken! Gezien de klap onder de brug waren wij tevreden over het resultaat van onze reparaties.SAÔNE

Een verademing na 400 km kanalen weer op een rivier te zijn. Je mag hier 15 km varen en dat ook nog eens stroomafwaarts schiet tenminste op. Weinig sluizen, wel wat beroepsvaart. De Saône doet denken aan de onze Lek. Soms is het water zo breed dat het aan één kant onweerachtig regent en aan de andere kant de zon schijnt. Je vaart langs Tournus en Macon, waar ik heb kunnen tanken voor een prijs nog van najaar 2011. Aan het water ligt die altijd 20-30 eurocent hoger dan langs de weg.

We hebben de haven ‘leeggetankt’!.

 

SAÔNE MONTMERLE

Vroeger op doorreis per auto naar Zuid-Frankrijk hebben wij in Montmerle vele malen een stop gemaakt om te overnachten. We sliepen dan in hotel Emile Job, aan de Saône gelegen. Op een kamer aan de rivier, met uitzicht op een ponton om aan te leggen, droomden wij ervan ooit hier met onze boot aan te leggen. En dat is ons nu gelukt!

Natuurlijk hebben wij weer heerlijk gegeten in dit traditionele hotel, al jaren door dezelfde familie gerund. Als entrée nam Elsbeth een salade printanière, met zorg klaargemaakt met verse voorjaarsgroenten. Voor ons een topadres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten