zondag 27 mei 2012

2012-05-22

 
AVIGNON

In Avignon hebben wij na 14 dagen varen een dag verplicht rust gehouden. De mistral was tot een kracht 7-8 Beaufort aangewakkerd met uitlopers naar 9-10. We begrijpen nu ook waarom de beroemde brug daar deels is ingestort en het nooit zin heeft gehad die te herbouwen. Ook de huidige nieuwe pontons om aan te leggen met je boot vlakbij de brug zijn na een paar jaar dienst weggeslagen en ook nooit meer hersteld! Het woei zo hard op onze rustdag dat een honderd jaar oude plataan op het stationsplein in Avignon omgewaaid is op een taxi, gelukkig zonder gewonden. Wij hebben het indrukwekkend optrekje van de pausen bezocht uit de 14e eeuw, gebouwd als tijdelijk onderkomen, toen de grond in Rome te heet werd onder hun voeten. Het vogelkooitje met nachtegalen in hun slaapkamer zorgde er vast voor dat zij ondanks het gieren van de wind in het imposante paleis van een goede nachtrust konden genieten. In de namiddag waren wij getuige van een honden drama dat gelukkig goed afliep. Aan de overkant, 150 meter van ons vandaan blafte en jankte een hond zo hartverscheurend en ongerust dat we gealarmeerd door de verrekijker naar de overkant keken en een tweede hond in het water zagen die al zwemmend steeds verder afdreef. De kade was te steil om uit het water te krabbelen. Hond twee holde als een gek langs de waterrand heen en weer alsmaar blaffend terwijl hond één tegen de stroom in probeerde te zwemmen. Nergens een mens (of een ongerust baasje) te bekennen aan de overkant waar een enorme uitspanning was met een terras vol (lege) stoeltjes. We werden er ellendig van, zeker toen ook hond twee uiteindelijk al jankend het water in sprong. De boot los gooien kon niet, het was veel te ondiep aan de overkant. Veel verder was een bossage met overhangende bomen waar ze opeens recht naar toe zwommen en na veel pogingen uit het water klauterden. Eenmaal op de kant begroetten de Golden Retrievers elkaar bijzonder hartelijk en renden vrolijk weg, ontroerend om te zien, deze hondenliefde.
 AIGUES-MORTES

Zo kom je in Aigues–Mortes, een intact middeleeuws vestingstadje aan zee, van waaruit vroeger menig kruistocht begon. Ook is er een grote donjon, de Tour de Constance, vroeger in gebruik als vuurtoren en vrouwengevangenis. Met als beroemdste gevangene een protestantse opstandelingen, omdat ze op de waterput het woord ‘resistez’ (kom in opstand) had gekrast, nog steeds te zien op die de rand. Wij konden vlak bij de toren aanleggen, waar deze Marie Durand bijna 40 jaar voor haar ‘graffiti’ heeft moeten boeten.
Dit is de 1e, er komen nog een paar!CANAL DU RHÔNE À SÈTE

Vlak boven Arles is er een aftakking van de Rhône naar rechts, de Petit Rhône. Even verder op bij een splitsing weer naar rechts kom je op de verbinding van de Rhône naar het Canal du Midi. Dat heet het Canal du Rhône à Sète en loopt vlak langs de kust, een wonderbaarlijke belevenis. Eerst door een gedeelte van de Camargue met de roze flamingo’s, wilde paarden en rijstvelden, daarna langs de vele strandmeren, moerassen en soms op een dunnetjes bedijkt kanaal er dwars erdoor heen. En met uitzicht op de Middellandse zee en kustplaatsen als La Grande Motte en Cap d’Agde. Op naar Sète, waar Caroline en Vincent aan boord zullen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten