woensdag 18 augustus 2010

2010-08-18


Bijna elk stadje in deze streek heeft iets met handgeschilderd aardewerk. Zo is Nevers bekend om zijn faïence bleu. Wij zouden dat gewoon Delfts blauw noemen. Nevers zie je al van verre liggen dankzij een grote kathedraal. Er is een zowel een Romaans als een Gotisch koor. De entree is in het midden. Bijzonder zijn de door hedendaagse kunstenaars ontworpen gebrandschilderde ramen, misschien niet mooi, maar hebben als de zon er door schijnt een schitterend effect binnen. Een andere kunstenaar heeft de hele stad met de kathedraal op een bord weten te krijgen. En ook nu nog ziet de stad er nog net zo uit als op het bord. Alleen de boten moeten tegenwoordig door het kanaal, lateral de la Loire. De rivier is daar niet meer te bevaren.



Nadat Nederland van Brazilië gewonnen had, door ons gezien op de plaatselijke camping in Nevers, lag er bij terukomst een leuke blauwe Nederlandse boot in de haven. We raakten aan de praat en tot mijn grote genoegen werd ik uitgenodigd om de 2 wedstrijden in de andere poule, toekomstige tegenstanders van Oranje, te mogen zien bij hun aan boord van de Aspasia. Hanneke en Peter Mulder hebben deze oude passagiersboot van de Bodensee verbouwd tot een luxueuze boot, waarmee zij soms ook met gasten aan boord door Frankrijk varen. Zie http://www.riviercruisesinfrankrijk.nl/ Het moet een genoegen zijn om met hen mee te varen. En we moesten de hartelijke groeten doen aan Marjan en André in Aalsmeer met dezelfde achternaam !



Wij koken op gas, want elektrisch koken is voor de kok aan boord een crime ! In Frankrijk worden geen buitenlandse gasflessen geruild, zoals mij verteld was door een Belg, die ik vorig jaar in Duitsland ontmoet had en die inmiddels een Belgische, Franse en een Duitse gasfles aan boord had. Daarom heb ik in januari, toen ik in Lille was, een Franse 10 liter (plastic) gasfles gekocht voor 17,00 euro met 5 euro statiegeld en een gasdrukregelaar gratis erbij ( Calypso van Antargaz ). Fransje en Rixt waren onze eerste gasten en hadden als keuze voor het diner biefstuk. Tja je kan het wel raden…. Op de eerste avond, juist op het moment van aanbraden was het gas na ruim 3 maanden varen op ! Gelukkig heb ik nog een éénpitsgasstel van Campinggaz als reserve meegenomen en konden wij onze Broomservice waar maken. En ook gelukkig was dat de dames met de auto waren gekomen en wij de volgende dag vroeg de gasfles konden inwisselen bij een Casino-Géant.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten