vrijdag 30 juli 2010

2010-07-30


We lagen in Sury-sous-Léré aan een pas aangelegde kade, met stroom, water en WIFI, alles gratis ! Vooral dat laatste is zeldzaam en wij konden ons geluk niet op en hebben menig uurtje skypend doorgebracht. In het dorp zelf was geen enkele winkel maar gelukkig lag Léré zelf met winkels een kilometer verderop. Iedereen voer ons de eerste dag voorbij, de tweede dag kwam een huurboot bij ons liggen met 6 Oostenrijkers aan boord. Zij hadden bij een van de sluizen (te?) veel Pouilly Fumé en Sancerre ingekocht en vroegen ons ’s-avonds beleefd om hen te helpen de flessen te ledigen. Na de zoveelste fles kregen wij te horen hoe zij zich hebben opgehangen bij het omlaag sluizen aan de rubberstootranden, waarmee huurboten altijd ruim zijn voorzien, op de rand van de kademuur ( zijn soms erg laag). De wijn hielp niet echt mee om de discussie hierover, hoe scheef ze hingen en wie daaraan schuld had, in goede banen te leiden..Wij zaten erbij, hoorden alles aan, en dronken nog een glas voortreffelijke wijn in vrolijk gezelschap.



Het was inmiddels erg warm geworden, boven de dertig graden. Gelukkig vonden we op zondag een ‘jachthaven’ met veel schaduw, dankzij een enorme silo in de buurt van La Charité-sur-Loire. Hier staat één van de grootste romaanse kerken van Frankrijk, gebouwd als ‘dochter van de abdij van Cluny’. De kerk was erg in verval maar niet meer sinds die op de Unescolijst van werelderfgoederen is geplaatst. Ook is het een halteplaats op weg naar Santiago de Compostella. In La Charité zijn veel tweedehands boekenwinkels en er wordt 2x per jaar een grote boekenmarkt gehouden, een soort ‘Deventer’ van Frankrijk dus. Zo lelijk als de jachthaven van ons, zo mooi is deze stad aan de Loire.



Sancerre met slechts 2700 inwoners ligt boven op een 312 meter hoge rotsachtige berg en kijkt over het Loiredal en aan de andere kant over de 2900 hectare wijnranken. Er is een opgeknapt château, in handen van een groot champagnehuis, gebruikt voor bruiloften en partijen, overigens niet te bezichtigen. Tussen Sancerre en de Loire ligt het canal lateral de Loire. In een dorpje aan de voet van de berg ligt Ménétreol, sous Sancerre dus. Daar kan je aanleggen en hebben wij ’s-avonds heerlijk gegeten in hotel Floroine, uiteraard met een pichet Sancerrewijn van het huis Pascal Thomas. Helaas lag dit wijnhuis te ver weg om naar toe te fietsen.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten