vrijdag 30 juli 2010

2010-07-30

Rogny-les-Sept Ecluses is eigenlijk een dorp van niks. De sluizentrap is destijds aangelegd onder Henry IV rond 1600 om de Seine met de Loire te verbinden en zo een verbinding te maken tussen de Atlantische en de Middellandse zee. Toen een technisch wonder, nu nog steeds bewonderd door bussenvol toeristen. Er hebben een 12000 (dwang?)arbeiders jarenlang aangewerkt, beschermd door een 6000 soldaten (?). Thans zijn er 6 nieuwe sluizen met bijna 4 meter verval per stuk. Je wordt begeleid door sluiswachters die met pikhaken de lijnen aannemen en om de bolders leggen



In Rogny lagen wij achter een hotelboot de l’Hirondelle ‘. Op maximaal 8 passagiers waren er 5 bemanningsleden. Er wordt vooral gemikt op de Amerikaanse markt. Bijna 5000 dollar voor een weekje BourgondiĆ«. Wel met een begeleidend busje erbij voor excursies naar o.a. wijnboeren in de Sancerre-streek. Het personeel keurig in uniform verwelkomde de helaas toen maar 6 gasten met een glas champagne. Het Goede Franse Leven, is ook de titel van een boek van Jeffrey Green een Amerikaanse journalist, getrouwd met een microbiologe, werkzaam op het Louis Pasteur- instituut in Parijs. Samen hebben zij de pastorie aldaar hebben opgekocht, verbouwd en zijn daar zelfs getrouwd zijn. Wil je meer weten over dit dorp met zijn personages : lees dit boek.




In Rogny werden wij afgehaald door Paul en Helma, die een huis in de buurt hebben en waar wij toen de kinderen nog klein waren en wij nog niet van die fanatieke vaarders, vele zomers enkele dagen hebben doorgebracht tijdens vakanties.Voor onze dochters was dat bekend onder de naam Pen H. Het was net zo als vroeger. Er was niets veranderd aan de omgeving alleen was het huis van binnen erg gezellig en ‘de spar van Betty’ enorm gegroeid. En de twee corgi’s hebben een andere kleur gekregen We hebben een heerlijke dag gehad en Helma heeft ons ’s-avonds terug naar Rogny gebracht.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten