dinsdag 11 augustus 2009

deel 18



Iedereen die per boot van Berlijn naar de Meckelenburg-Vorpommern wil varen of vice versa komt altijd langs Zehndenick door het Vosskanal , onderdeel van de Obere-Havel-Wasserstrasse. Vroeger beroemd om zijn steenfabrieken , hier heet dat Ziegeleïen en daardoor veel beroepsvaart : er werden zelfs binnenvaartschepen gebouwd ( nu rest hiervan alleen nog een scheepvaartmuseum). Maar ze hebben na de Wende de draad goed opgepakt, veel Marina’s met huurboten en een stadsjachthaven , met restaurant en Eiscafe waar in de zomer 30-40 boten elke dag ‘overnachten’. Het is ons inmiddels opgevallen dat er in vrijwel ieder dorp meerdere Eiscafe’s zijn , waar de hele dag door gigantische ijscoupes worden gegeten. Volgens Elsbeth gaan ze hier zover dat vele huizen in ‘íjskleuren’, van frambozenrood tot pistachegroen worden geschilderd . Ga niet de zijstraatjes in : dan is alles nog ‘Oostduits ‘grijs . Zehndenick is een van de stadjes, die door de opkomst van het watersporttoerisme een goede toekomst heeft.




Hebben ze destijds rond Oost-Berlijn een muur gebouwd en later op een paar kleine resten na afgebroken ( gelukkig) : in Templin hebben ze nog 1765 meter intacte muur rond het stadje, bestaat al vanaf de Middeleeuwen ( gelukkig nooit afgebroken !). In de Stadtshafen word je ontvangen door de Hafenmeister, zo’n Duits baasje met waarschijnlijk Pruisische voorvaderen ! Van verre geeft hij aanwijzingen, niet zo zeer gericht naar de kapitein als wel naar zijn ‘matrozen’ die geheel van slag raken ! Leine nach Vorne, aber nicht ablegen NEIN, NICHT festmachen, , en naar mij Bugstrahl nach rechts, nein nach links, mehr nach Vorne !!!, ( Zoals een Duitser zijn vrouw toeschreeuwt als ze weer eens een bolder gemist heeft en de boot dwars in de sluis ligt ). Ik trok mij niet zo veel van hem aan en teleurgesteld met een wegwerpgebaar van afgrijzen…….. ging hij naar zijn kantoor terug. Elsbeth vond de man natuurlijk weer zielig : hij is dolgedraaid en kan zijn werk niet aan. Na mij kwamen nog andere boten aan , echter huurboten ( bijna alles wat hier vaart is huurboot zie de vorige blogspotdelen !) Door zijn aanwijzingen hebben we nog een leuke middag gehad, geen boot kon meer normaal aanleggen door veel paniek bij de bemanning en tot afgrijzen van de Hafenmeister , volgens hem : kann heute keiner mehr fahren !. Templin is een leuk stadje uit 1230 met een hoog “blokkendozengehalte”. Een muur , een stadhuis, kerk en vakwerkhuisjes. We zijn daar 2 dagen gebleven en met Hanneke en Cornelius, die een aantal dagen mee gaan varen, zijn we vandaar vertrokken om onze tocht naar het Noorden voort te zetten.




Mensjes hebben kleine wensjes… De belangrijkste wens van onze logé’ s is vooral zwemmen ! Gelukkig hebben we een zwemplateau met zwemtrap en een zwemdouche. Maar goed zwemweer en -water kunnen wij niet garanderen Hanneke en Cornelius springen gewoon overal in en op elk tijdstip : in havens bij sluizen en in kanalen. Over zwemmen gesproken al gehoord over FK ? Hoe noordelijker we komen hoe meer we het tegenkomen : Freikörperlich. Je trekt alles uit en gaat gewoon zwemmen. Komt hier veel voor . We zijn er nu aan gewend, maar het blijft toch een beetje vreemd als ze op de boot naast ons “Gutentag “ zeggend hun kleren uittrekken en gaan zwemmen. Onze gasten pasten zich aan hun gastheren : geen FK’ers , maar zwemmen toch meestal näckisch……
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten