vrijdag 21 augustus 2009

deel 20


We hebben een uitstapje gemaakt richting Rheinsberg naar Flecken-Zechlin waar een goede Fischerei is. Bijna alle vis wordt hier gerookt, maar ik wilde graag verse snoekbaars ( Zander). Ik kon kiezen uit lebendige vis ( moet je dus zelf dood maken ) , geschlachtet ( dood ) of filliert resp 9,90, 13,50 of 32,50 euro per klio !!! Omdat de afval ( De Mühl ) hier erg duur en de bemanning geen rotsooi aan boord wilde hebben, heb ik maar gekozen voor een portie gefileerd. Flecken-Zechlin is een vakantiedorp al vermaard in de DDR- tijd. Iedereen die ‘zijn best deed ‘ mocht daar vakantie houden ! In de zomer 5000 , maar in de winter slechts 200 inwoners !
Maar snel doorvarend kom je bij de hoofdprijs : het Schloss in Rheinsberg aan de Grienericksee dichtbij de Stadtshafen . Gebouwd door de jonge kroonprins Fritz ( later Friedrich der Grosse) die 2 grote torens liet bouwen voor konstante uitkijk, omdat hij wilde weten wanneer zijn vader aankwam! Die was niet zo gecharmeerd van de artistieke ( m.n. muzikale ) belangstelling van zijn zoon. De tuin is een voorbode van paleis Sans Souci in Potsdam, dat hij na de dood van zijn vader liet bouwen. Daarna mocht zijn jongere broer Heinrich in Rheisberg wonen, die de muzikale traditie in ere hield en heeft daar tot zijn dood gewoond. Nog steeds bestaat daar een bekend conservatorium en worden daar in de zomer concerten en kleinere opera’s uitgevoerd. In het slot is een permanente tentoonstelling over de schrijver Kurt Tucholsky, een snedig publicist, die zeer geliefd was, zefs bij Simon Carmiggelt , Annie M.G. Schmidt en Gerard van het Reve. Zijn bekendste boek gaat over twee geliefden in Rheinsberg, wat elke Duitser schijnt te kennen ! Voor Cornelius was het belangrijk in het slot een tijdelijke tentoonstelling van zijn collega Dieter Goltsche te bezoeken. In dit mooie stadje woont een bijzonder kunstenaar, die daar een atelier/galerie heeft : Tony Torrillhon, een medicus , die later graficus en (hout)beeldhouwer is geworden. Voor een goed humeur kan je het adres op de tekening googelen.


Het is erop of eronder. We krijgen veel vragen of het weer hier wel goed is. Het wisselt wel. Dat merken we aan het gebruik van de patchwork-vlaggendekens, die Elsbeth afgelopen winter heeft gemaakt van alle vlaggen, van de Orient ( 3x Sail Amsterdam ), en die wij op de Gairloch aantroffen ( met dank aan Ivo Mansmann de vorige eigenaar, die ze op de boot achterliet, zelfs de vlag van Breissach is verwerkt) Mooi weer ? Liggend op de dekens op het voordek. Slecht weer ? Eronder. Bij mijn weten hebben vaker we op de dekens gelegen ! Met groeten aan de Quiltclub !

Zoals vaak lukt het ons ook dit keer weer een plaats te krijgen aan de buitensteiger met fantastisch uitzicht over het meer en een prima plaats om te zwemmen ! Voor Berliners als Hanneke en Cornelius een buitenkans en voor we het wisten : plons, lag Hanneke midden in de Grienericksee , bij zonsondergang rond 22.00 uur.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten