vrijdag 14 augustus 2009

deel 19

De volgende zijsprong van de route is naar Lychen. Je gaat dan eerst door de sluis Himmelpfort. Vroeger stond daar een klooster met deze naam. Daar is nu nog een permanent ingericht huisje van de Kerstman , zijn bed is zelfs gedekt, de haard en de kerstboom branden. Helaas was hij zelf niet aanwezig. Wel een hele grote postbus waar kinderen hun wensen gedurende het hele jaar kunnen toe zenden. Bijna 300.000 brieven uit 80 landen per jaar. In november en december heeft de Bundespost daar zelfs een speciaal filiaal geopend. Want tot 3 weken voor de kerst worden alle brieven beantwoord. Het klooster zelf is een ruïne, alleen de goed onderhouden kruidentuin is nog te bezichtigen. Sindsdien heb ik verse thym aan boord !


Wass fliegt denn da ? Overal waar wij varen krioelt het van de beestjes en vogels. Vooral roofvogels in aktie zijn spectaculair om te zien. Cornelius is een echte ‘vogelaar’. Hanneke daarentegen maakt er een potje van. Een paar meeuwen die overvlogen in het Müritzgebied werden als typische zoetwatermeeuwen aangezien. Hartelijk hebben we gelachen om het verhaal van een wespennest bij haar in de Rozenstraat in Amsterdam destijds. De verdelger van de gemeente had haar nog zo gezegd, mevrouwtje, geen zorgen het zijn géén wespen, ze lijken er erg veel op, maar dit zijn stadsbijtjes ! De grootste vogels die wij zelf rond de boot zien zijn twee tortelduiven, die ook nog erg goed kunnen zwemmen !


Het kanaal naar Lychen is zeer fraai, je vaart als het ware door een groene tunnel dwars door een bos , waarvan de toppen van de bomen elkaar raken. Je waant je door de hemelpoort gelijk in het paradijs te komen ! Gelukkig kan je er ook weer uitvaren ! Het stadje Lychen valt tegen. Veel zu vermieten en zu verkaufen, lege winkels, zo ook dit grote Gasthoff . Je kan voor 1 euro een huis kopen, mits je het opknapt. Na de Wende en het sluiten van veel fabrieken met oud materieel, zijn veel jongere inwoners vertrokken . Als je het stadje inloopt, staat rechts een klein huisje, waar de uitvinder van de punaise, Johann Kirsten , heeft gewoond, ook te koop…. wel met ingemetselde gedenksteen met uitleg over zijn uitvinding. ! Hij had zijn uitvinding destijds voor een habbekrats verkocht aan een Amerikaans concern. Anders was het stadje misschien welvarender geweest ? Het stadje ligt tussen 4 meren gelegen als een klaverblad , alleen hebben ze niet zoveel geluk gehad als je van een klavertje 4 zou kunnen verwachten….
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten