woensdag 26 augustus 2009

deel 21


Oplossing van het raadsel. Hoe je met een jurk een tafel dekt. Ellen schrijft : Karlien, mijn oudste en langste schoondochter, zowel letterlijk als figuurlijk, werd destijds zo nu en dan verrast door het Nederland taalgebruik; dus als ik zei wat heb je een leuke jurk aan, begreep ze wel wat ik zei maar hier in Vlaanderen zeg je wat heb je een schoon kleedje aan, wat een nederlandstalige doet denken aan een fris gewassen kleedje, eventueel tafelkleedje, een vlaamstalige heeft het dan over een vers kleedje. Dus schoon = mooi en vers = schoon. En zo gebeurde het dat toen zij op een keer bij mij de tafel wilde dekken, mij vroeg of er een schoon jurkje op de tafel gelegd moest worden. Caroline L van de Heineken-prijsvraag is de enige die begreep dat het woord kleedje vlaams is voor jurk. Mail ons maar eens Caroline !




Nadat Hanneke en Cornelius uit Rheinsberg per trein weer naar Berlijn waren vertrokken, hebben wij een fietstocht gemaakt langs de Grienick- en de Rheinsbergersee via de Schlossgarten, door een zeer oud bos ( en gelukkig veel schaduw !). Vroeg opgestaan om de tuinmannen te ontlopen : er mag absoluut niet gefietst worden in de Schlossgarten . Op de eerste tekening verdwijnen wij in een tunnel van groen. Langs de Forsterei Bicherow, zo afgelegen dat de Ozzies daar een geheime plek voor spionnen hadden. Langs FK-campings, en na een Kaffee mit Kuche in Zechlinerhútte weer terug naar Rheinsberg. Eerst kom je dan langs Hafendorf Rheinsberg. Daar stond vroeger een 10 etages hoog flatgebouw, stijl Bijlmerbajes, als vakantieoord in de DDR-tijd voor´ harde werkers´. Na de Wende opgekocht door projectontwikkelaars en platgegooid . Daarna verscheen een te massaal en te vrolijk gekleurd vakantiedorp in pasteltinten huizen , zo ongeveer als bij Bruinisse in Zeeland . Zeer veel Gästeliegeplätze, maar allen onbezet. Er is zelfs een landingsplaats voor een helicopter. Snel doorfietsen maar !



Veel eten wordt aan boord gebracht. Vooral bij sluizen. Zo kreeg ik onderweg een emmer vol Pfifferlingen ( cantharellen ) aangeboden voor slechts 10 euro, door een moeder met dochter op een middag in het bos geplukt. Overal hebben mensen volkstuintjes, restant uit de DDR-tijd, vol met eigen verbouwde groente en fruit. Van een sluismeester kregen wij tomaten aangeboden. Op de vraag of ze lekker waren kwam het antwoord : Ja zeker het zijn DDR-tomaten, geen Hollandse troep! Tussen 2 sluizen door hebben we nog aangelegd bij een geitenboerderij en 2 voortreffelijke kaasjes gescoord . Kersen zijn hier bijna net zo groot als pruimen. Veel en zeer goedkope aardbeien, bos- en kruisbessen. Onze reis begon in de aspergetijd. Nooit geweten dat die hier zo populair zijn . Nog even en we kunnen zelf bramen plukken.


Het Mecklenburger merengebied ligt een eind boven de zeespiegel. Eigenlijk zijn het restanten van de IJstijd. Toen aan het einde daarvan de gletsjers gingen smelten bleef het smeltwater tussen de heuvels in de dalen achter. Dit werden de meren. De meren zijn met elkaar verbonden , al dan niet aangelegd , door kleine kanaaltjes. We zijjn rechtsaf geslagen door het Bikowkanaal naar de Bikowsee, aangeraden op de kaart als een prima ankerplek . Het was 30 graden inmiddels, dus 2 dagen voor anker en veel zwemmen in het zeer heldere water. Een toplocatie, een meer bijna voor ons alleen. Het leek bijna of we op vakantie waren !
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten