dinsdag 7 juni 2016

2016-6-7

BOURGES

De eerste maand van ons verblijf in Briare hadden wij de beschikking over onze auto. Zo bezochten wij Auxerre en de fraai opgeknapte stad van Jeanne d'Arc, Orléans. En ook Bourges, in de vroege Middeleeuwen was het zelfs de hoofdstad van Frankrijk. Al van verre kan je de op de top van een heuvel gebouwde kathedraal zien, één van de grootste in Frankrijk, met op de flanken naar beneden toe de huizen. Wij vertrokken vanuit Briare met wat zon maar het eindigde in Bourges helaas met veel regen. Het heeft ruim 130 jaar geduurd voor de Saint-Étienne-Kathedraal voltooid was in 1324. De twee grote torens lijken inderdaad tot in de hemel te reiken als je er voor staat op een regenachtige dag. Binnen zie je de imposante intacte gebrandschilderde ramen. Vóór in de kerk legt een dame uit aan een dertigtal kinderen wat ze te wachten staat bij hun eerste communie en vooral wat ze moeten doen bij de plechtigheid. Alles wordt tot in de finesses uitgelegd en gerepeteerd. Met rondom trotse ouders. Verderop zitten drie volwassenen in een zijkapel in koor versjes op te zeggen en te zingen, waarschijnlijk als een taakstraf opgelegd door een biechtvader. Gedeelde smart? En dan loop je tegen een grote astronomische klok aan uit de 15e eeuw, volledig gerestaureerd. Ben je in de buurt ga zeker deze, één van de 10 mooiste kathedralen van Frankrijk, bezoeken.


CONCERT IN BRIARE

Er verscheen overal in het stadje Briare een affiche met de uitnodiging om op 27 april een klassiek concert met werk van Beethoven bij te wonen. De ouverture Coriolanus, daarna zijn 6e en 5e symfonie zouden worden gespeeld in het Centre Socio-culturel door het Orchestre Symphonique Région Centre-Val de Loire/Tours. Dit orkest timmert, zo stond in het programma de laatste jaren aan de weg, met optredens in Parijs en het buitenland. En ook in de regio natuurlijk. Voor slechts 5 euro pp kochten wij kaarten, de prijs voor 65 plussers, anders hadden wij 10 euro pp moeten betalen! Bij binnenkomst gaf de wethouder van cultuur iedereen een hand en zo ontmoetten wij onze overbuurman op onze kade, we hadden hem vaak langs de boot zien lopen. In een volle zaal met 400 plaatsen en een volgepropt podium voor de 60 musici luisterden wij naar een fraai concert. Misschien te veel strijkers t.o.v de blazers maar ergens op het platteland in Frankrijk is zo'n concert toch maar mogelijk. In Nederland zou een regionaal orkest, hoe goed ook, allang zijn wegbezuinigd! In Frankrijk gelukkig niet!!!


ONZE AUTO

In Frankrijk lieten wij de Gairloch twee jaar in de winter achter in Parijs, daarna ook twee jaar in Toulouse. Een auto in die twee steden is alleen maar een last. Maar de laatste twee jaar lieten wij de boot achter in Briare, op de rand Bourgogne en de Loiret. In 6-7 uur vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken per auto. Toen was het voor ons mogelijk om (eindelijk!) overbodige dingen mee naar huis nemen en nieuwe naar de boot te brengen. Alleen waar laat je de auto als je de rest van de zomer vaart? Onze vriendin Helma bood aan om de auto bij haar in de stal te laten 'overzomeren'. Zij heeft een huisje bij Charny, een 40 minuten per auto van Briare verwijderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten