dinsdag 21 juni 2016

2016-6-21


DECIZE

Op het Canal lateral à la Loire kan je via een sluis naar dit plaatsje met net 5000 inwoners varen. En verder via het enige bevaarbare gedeelte van de Loire 2 kilometer verder naar het Canal de Nivernais. Tussen deze twee sluizen is een verhuurbotenfirma gevestigd en sinds kort ook een nieuwe aangelegd complex met jachthaven, gîtes en een hotel/restaurant. En op de achtergrond een ziekenhuisje, gebouwd in de zeventiger jaren en gedecoreerd in allerlei pasteltinten. Door de jaren heen grijs/grauw geworden pastel, in tegenstelling tot de frisse plastic kleuren van het nieuwe jachthavencomplex. Met alleen basale chirurgie en verloskunde en een eerste hulp niet echt levensvatbaar, ondanks een budget van 35 miljoen euro (cijfers 2011)... rijp voor een fusie met het grotere ziekenhuis verderop in Nevers. Dit speelt al 3 jaar en er is nog steeds niets gebeurd. Evenals met een mogelijke sluiting van het Canal lateral à la Loire, de mogelijkheid waar een sluismeester mij op wees. Als dat zou gebeuren dan sluiten ze daarmee eigenlijk alle kanalen in Bourgondië. Weg alle investeringen van alle gemeenten en verhuurfirma's voor boten zo ook in deze jachthaven met alle moderne faciliteiten. En zeker die van dit recente havenproject in Decize.


CHÂTEAU DE BEAULON MUURFIETSEN

Beaulon is een plaatsje aan het Canal du Centre. Er is een haven, waar vroeger vrachtschepen geladen en gelost werden. Daar is nu aan aanlegplaats voor de pleziervaart. Gedeeld met een camperplaats op de wal. En gratis elektriciteit en water. Met veel meer campers dan boten, omdat die gewend zijn in de lengte dicht op elkaar te gaan staan. Het ging regenen, iedereen vouwde de stoeltjes op en ging naar binnen, alle gordijnen gingen dicht, de schoteltjes voor de TV omhoog. Leuk om te zien hoe iedereen zich terugtrekt op zijn eigen plekje. De volgende dag, het regende een keer niet, fietsten wij naar her dorp. Met een kasteel, privé bewoond door een Markies. Rondom stond een muur. Wij fietsten er om heen. Na een half uur (!) waren wij weer terug bij de ingang. Een kasteel met ruime tuin dus. Om de kosten van het onderhoud te dekken was in één van de bijgebouwen een B&B mogelijkheid.


AL IN BAZEL?

We hadden ons vaarplan voor komend jaar klaar. Varen naar de andere kant van Bourgondië en dan via het Canal du Rhône au Rhin richting Bazel, de Rijn en bij Straatsburg Frankrijk weer in. Eind mei kregen wij van vrienden een mail met de vraag of we al in Bazel waren. Dat had wel gekund, maar het weer werkte niet mee. Als het eenmaal regende, dan duurde dat drie dagen en nachten lang met een temperatuur rond de 15 graden. Wij varen al  zes jaar in Frankrijk, maar een koud en regenachtig voorjaar zoals nu hebben wij nog niet meegemaakt. Eind mei strandden wij in Paray-le-Monial. Met 13 graden en veel regen. Wij lagen bij een restaurantboot. De Zwitserse eigenaar/kok had op een platte schuit 4 vier aaneengeschakelde chalets in een restaurant omgetoverd, rijk gedecoreerd met ski's en koekoeksklokken. En daar zaten wij aan de kaasfondue. Zelfs op de wintersport hadden wij altijd beter weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten