dinsdag 29 september 2015

2015-9-29


 
LOGÉE MET EIGEN SLAAPKAMER

Tijdens onze gedwongen snelle sluizentrap op het kanaal kwam Heleen langs. Ze kondigde aan dat ze de makkelijkste logé wilde wezen. Ze sliep in haar Westfaliacamper naast de boot, haar eigen slaapkamer dus. Ze zette de camper ergens neer langs het kanaal, waar zij vond dat het voor haar camper en onze boot prima uitkwam om te overnachten. Ze fietste ons tegemoet, voer mee, hielp met het opendraaien van de sluisdeuren. Vroeg wakker zat ze in haar camper foto's te sorteren op haar computer. Ze vindt het heerlijk om door Frankrijk te rijden. En dat was een enorme bof voor ons. Zo konden wij vele bezienswaardigheden in de omgeving bekijken, die met onze vouwfietsjes onbereikbaar zijn.



CONCERT EN 2000 KAARSJES IN FONTENAY

Nog moe van het sluizen lagen wij bij te komen in Venarey. Heleen kwam aan het eind van de middag met haar camper terug. Zij had overal de VVV's bezocht en bracht een stapels folders mee. Zij vertelde van een concert die avond in de Abdij van Fontenay. Niet ver van ons vandaan, maar door het stijgingspercentage voor onze vouwfietsjes onbereikbaar. Deze gebouwen zijn zo mooi opgeknapt, dat de abdij op de Unesco-erfgoedlijst is geplaatst. Wij zijn er 's-avonds naar toe gereden en er waren nog plaatsen vrij. Het Paris Mozart Orchestre uit Parijs speelde die avond werken van Ravel, Strawinsky en Tjaikowsky in de kerk. Na afloop kon men rondlopen in de met 2000 kaarsen verlichte tuinen. De werkelijkheid is mooier dan de tekening van Elsbeth doet vermoeden. We kwamen Aalsmeerders tegen die dat vast kunnen beamen!



VIDE GRENIER

Varend op een boot door Frankrijk moet je veel geluk hebben om op de juiste datum in een dorp te zijn, waar die dag een 'zolderopruiming', een vide grenier, plaats vindt. Heleen had haar huiswerk goed gedaan. Een 10 km verderop, in Brain, was het die zondag zo' n opruimdag en wij hoefden alleen maar in haar auto te stappen. In een rustig dorp met een lange weg bergop stonden aan beide kanten kramen met mensen die graag van hun spullen af wilden. En Heleen en Elsbeth vonden juist die ene kraam, die de moeite waard was. Zij deden goede zaken en de opbrengst bleek ten bate van de restauratie van de kerk in La Bussière, in de Vallée d'Ouche te zijn .Wij lagen een week tevoren tegenover het huis van de verkopende partij aan de gloednieuwe kade met vreemd geplaatste elektriciteitspalen, die 'En Panne' waren. Volgens haar was het werk daar nog niet af, volgens ons leek het van wel....we gaan het zien. Volgend jaar komen we terug, gaan we lunchen in de abdij, bezoeken de gerestaureerde kerk en hopen dat de stroom inmiddels wel is aangesloten. Van al dat geslenter krijg je na een paar uur honger. Dan is er gelukkig de Buvette! Voor een euro een tot de rand gevuld plastic bekertje met rode wijn of voor twee euro een biertje. En een stokbrood met saucisse of merquez met portie frites. De worstjes komen vanachter een groot karton vandaan, de cuisine, waar ze met zorg op de barbecue gegrild worden. Dat smaakt na uren slenteren weer als een sterrenmaaltijd!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten