woensdag 23 september 2015

2015-9-23

 
ONS KANTOOR IN DIJON

Internet is in Frankrijk nog steeds een moeizaam gebeuren. En in al die jaren geen verbetering. Het Minitel uit de tachtiger jaren is pas sinds enkele jaren definitief afgeschaft. Dat was een kastje bij de telefoon, waar zeer beperkt in bibliotheekachtige informatie kon worden gekeken. Men vond dit systeem zo geweldig dat computers en internet pas jaren later dan in de rest van Europa ingang vond in Frankrijk. Deze achterstand bestaat nog steeds. Men schermt met een dekkingsgraad van telefonie met mobiel internet van 95 %. Maar de masten kunnen de vraag niet aan, zeker in het zomerseizoen met de vele toeristen. Soms werkt het en opeens is het voor uren verdwenen. Er is echter één bedrijf, waar het internet altijd goed werkt: MacDonalds. In Dijon gingen wij 's-ochtends op de fiets naar de Mècdo zoals dat hier heet. Bij een uitstekende koffie en ontbijt is het verlaten zaaltje boven ons privé kantoor. Dat moet je niet rond lunchtijd doen, dan is het een grote hangplek voor jongeren en families met veel kinderen! Dan kan je niet rustig "werken"!


GEDONDER OP HET KANAAL

Onderweg naar Dijon hoorden wij geruchten dat een deel van het Canal de Bourgogne zou worden afgesloten. De VNF in Dijon vertelde mij dat er niets van bekend was. En als er een beslissing de komende weken toch zou komen er rekening gehouden werd met de scheepvaart, d.w.z dat er altijd 2-3 weken tijd zou zijn om het kanaal te verlaten. Wij verlieten Dijon zonder haast door de prachtige Vallée d ´Ouche, Er passeerde ons die dag slechts één boot, een Engelsman mét haast. Een paar dagen later kwam via via het bericht door, dat op 7 augustus besloten was om in overweging te nemen (envisager heet dat in het Frans) om de ochtend van 18 augustus het gedeelte van Pouilly-en-Auxois tot Venarey-les-Laumes eventueel te sluiten. Dan weet je nog niks. Toen wij op het hoogste punt van het kanaal aankwamen voor de tunnel naar Pouilly vernamen wij 13 augustus uit de plaatselijke krant dat in goed overleg met alle betrokken partijen, de hotelboten en botenverhuurfirma's, besloten was om dat gedeelte van kanaal 18 augustus te sluiten. In een interview met de kapitein van de rondvaartboot in Pouilly stond dat de discussie over het sluiten van het kanaal is bijna net zo lang is als het kanaal zelf. In november 2014 was er al een eerste vergadering. Men wist toen al dat één van de belangrijkste stuwmeren om het kanaal van water te voorzien, in Pont-en-Massène van maart tot oktober 2015 leeg zou zijn voor werkzaamheden. Een ander kanaal, Canal  du Centre, is wat water betreft het slechtst bevoorraad kanaal van Frankrijk. Minstens een maand tevoren wordt daar bekendgemaakt, wanneer dat dicht gaat. Op 'ons' kanaal had men de sluiting al lang van tevoren kunnen zien aankomen. En zo hadden wij nog net drie dagen om het te sluiten gedeelte van het kanaal van Bourgondie van 40 km maar met wel 55 sluizen te doen. Die middag snel door de tunnel van ruim 3300 meter en de volgende 13 sluizen verder kwamen wij aan in Port Royal. Daar lag de Engelsman, die ons al eerder gepasseerd was op ons te wachten. Hij moest wachten op een andere boot waar hij de volgende dag mee moest sluizen en dat waren wij!


SLUIS MOULIN BANET 

In de Vallée d'Ouche passeer je sluis 34 met deze naam. Het sluishuis wordt gehuurd door de Zwitsers, Urs en Doris. Zij voerden met hun 'Baron d'Ecluse' met gasten door Frankrijk. Deze boot lag in de winter bij dit sluishuis. De VNF heeft er zelfs een kade voor aangelegd. De grote boot hebben zij niet meer. Er ligt nu een Valkvlet, waar ze af en toe kleine tochtjes mee maken met gasten en soms met diner. Zij hebben zich geheel toegelegd op de vele fietsers langs het kanaal, die er kunnen lunchen of wat drinken in een lounchvolle omgeving. Er is ook een kleine gîte bijgebouwd, bijna altijd bezet. Langs de kade mag je met de boot aanleggen en krijg je tegen betaling elektriciteit. In de winter gaan ze terug naar Basel. Drink je koffie dan serveren zij de specialiteit uit hun stad, Basler Leckerli, erbij.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten